Súlyos eredményeket is hozott a Mercedes-Benz, az ORFK-OBB és a Közlekedéstudományi Intézet közös kutatása, amely során ötezernél is több 12 és 18 év közötti magyar fiatalt kérdeztek meg a közlekedési ismereteikről. Ez az a korosztály, amelynek ifjabb tagjai már önállóan is közlekednek, idősebb tagjai pedig jogosítványt szereznek.

Szintén ez az a korosztály, amely jellemzően az első tapasztalatokat szerzi az alkohollal. A megkérdezettek 46,4 százaléka szerint nem veszélyes egy sör elfogyasztása után volán mögé ülni, sőt 20 százalékuk szerint még fél deci tömény szeszes ital után is tulajdonképpen veszélytelen.

A reprezentatív kutatás rákérdezett, hogy a kamaszok ültek-e már ittas vezető mellett, mire közel negyedük igennel válaszolt. Az esetek felében egy idősebb családtag vezette piásan az autót.

Magyarországon 500-nál több ember halt meg tavaly közlekedve, a balesetek 10 százalékában szerepet játszott az alkohol.

Picit csökkent az övhasználat

Pozitív eredményeket is hozott a vizsgálat, a megkérdezettek 90 százaléka állítása szerint rendszeresen becsatolja magát. Ez jobb az országos, korosztálytól független 80 százalékos aránynál, ami sajnos némi csökkenés a pár évvel ezelőtti 85 százalékhoz képest.

A kutatás szerint a fiatalok szabályismerete, ha nem is tökéletes, de mindenképpen pozitív képet fest. Az elsőbbségadási kötelezettség megadásával foglalkozó kérdésekre átlagosan a válaszadók közel 60 százaléka tudta a helyes választ, a jogosítvánnyal rendelkezők körében ez az arány pedig 80-90 százalék közötti volt.

Ingyenes tréninget ad a Mercedes

A kutatást szponzoráló Mercedes-Benz Hungária Kft. évek óta ingyenes vezetéstechnikai tréninget tart minden új autót vásárló magánszemélynek. Sztipichné Kozári Edina marketing- és PR-vezető szerint évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel, amikor is megismertetik a tulajdonosokkal az autóik vezetéstámogató rendszerei mellett a kritikus közlekedési szituációkban való helyes járműhasználatot.

A jogosítványosok felkészítése mellett a márka a MobileKids nevű programjában évek óta oktatja a 4-12 év közötti gyermekeket a helyes közlekedésre.