Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a jogosulatlan úthasználók aránya a fizetős gyorsforgalmi úthálózaton – derült ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. idei tereléses ellenőrzései alapján. A bliccelők több mint fele a helyszínen befizeti a pótdíjat, a többiek pótdíjfizetési felszólítást kapnak.

Az ÁAK Zrt. négyféle ellenőrzési módszert alkalmaz: fix kamerás, mobilkamerás, mobilcsoportos és tereléses ellenőrzéseket. Utóbbi során a járműveket az erre a célra kiválasztott pihenőbe terelik, ahol az akcióban részt vevő hatóságok (rendőrség, VPOP, Közlekedési Felügyelet) külön-külön is megvizsgálják azokat.

A jogosulatlan úthasználók aránya a 2005. évben országos viszonylatban tapasztalt 4-4,5 százalékról az idei első negyedéves adatok szerint kevesebb mint felére csökkent. 2008 első negyedévében eddig négy tereléses ellenőrzésre került sor a hazai autópályákon, melyek során 959-3045 számú autóst állítottak meg. A bliccelési ráta az egyes vizsgálatok során 0,63-2,33% között alakult. A legmagasabb arány az M3-ason volt.

Az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező autósoknak lehetőségük van a helyszínen is befizetniük a kiszabott bírságot, amit az idei négy terelés során 60 százalékuk meg is tett. A tereléses ellenőrzések alkalmával az autósok ingyenes láthatósági mellényeket kapnak, egyrészt kárpótlásul az okozott kellemetlenségért, másrészt balesetbiztonsági megfontolásokból, hiszen ezek használata erősen ajánlott autópályán történő megálláskor.