A tavalyi évhez viszonyítva az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK) mintegy 1,9 milliárd forinttal többet, várhatóan nettó 7,4 milliárd forintot fordít a gyorsforgalmi úthálózat fenntartására. A tervek szerint 3 milliárd jut az utak felújítására, 1,8 milliárd forgalomtechnikai berendezések és egyéb úttartozékok kihelyezésére, illetve rekonstrukciójára, 1,3 milliárd a hídfelújításokra, és további 1,3 milliárd az egyéb fenntartási tevékenységekre, mint például a vízelvezető rendszerek, üzemi hírközlő, és egyéb elektronikai rendszerek felújítása.

Az ÁAK idei fenntartási programjának jelentősebb munkálatai az M1-es autópálya jobb oldalának 160. és 172. km-szelvénye közötti részének felújításával március végén indulnak. Azaz egy hónappal korábban, mint tavaly, ami részben a jó időnek is köszönhető. A munkálatok folyamatosan tartanak majd nyáron is az M1-es, M3-as és az M7-es autópályákon, az utolsót felújítást szeptemberre tervezik. A hídfelújítási program részeként 2008-ban a társaság szakemberei 50 db hídon is terveznek kisebb-nagyobb beavatkozásokat.

A tervek elkészítésekor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is elsődleges szempont volt, hogy a beruházások a forgalom lehető legkisebb zavarása mellett, és a legrövidebb időn belül valósuljanak meg. A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Forma-1 Magyar Nagydíjához igazítva állapították meg, így a verseny idején nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna.