Bár a havas tél viszonylag rövidke hazánkban, az utak szempontjából a téli időszak hosszabb, általában novembertől március közepéig tart. A téli üzem során az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkavállalói mintegy 650 km autópálya, 130 km autóút és főút, valamint 301 km csomóponti ág, illetve pihenőhelyi út síkosság- és hómentesítéséről gondoskodnak.

Annak érdekében, hogy az autópályák télen is biztonságosan használhatóak maradjanak, az autópálya-kezelőnél már befejezték a nagyobb forgalomkorlátozással járó munkákat, megszüntették a burkolat- és padkahibákat, pótolták a fényvisszaverő elemeket, eltávolították a hóakadályt okozó növényzetet, valamint kihelyezték a hófúvások ellen védő hófogó rácsokat. Erre ott van szükség, ahol nincs megfelelő erdősáv. Betáraztak rengeteg adag sót is, amit persze nem főzéshez használnak el a jó munkásemberek.


Az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelően a munkagépek a havazás észlelését követően fél órán belül megkezdik a számukra kiosztott útszakasz megtisztítását, melyet körülbelül 2-4 óra alatt járnak be. 15-20 centis havat a hóesés elállta után maximum 5 órán belül kell eltakarítaniuk.

Persze az útkezelő bármit tehet, ha az autósok felelőtlenek, ezért vegyék figyelembe a cég javaslatait: “A téli útviszonyok között különös körültekintéssel, és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag felkészített, téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. ”