Már nem sokat kell várni a megnövelt alapterületű Volvo FH fülkére – derült ki a jelenleg is zajló 4Poland szakkiállításon. Az információt a lengyel 40ton.net szúrta ki. A portál szerint a Volvo Trucks Polska ügyvezető igazgatója, Małgorzata Kulis árulta el, hogy már jövőre bemutatkozhat az a “hosszított” FH fülke, amely teljes mértékben kihasználja a legújabb EU szabályozásban rejlő lehetőségeket.

Az új FH megjelenése vélhetően sok mindenben hasonlítani fog a két évvel ezelőtt bemutatott Volvo FH koncepció nyerges vontatóra, amelyet Efficiency Concept Truck-nak neveznek. Nyilván ilyenkor az sem kizárt, hogy komolyabb faceliftet kap. Az új fülke az “Aero” nevet kapja majd a portál szerint és vélhetően már 2024-től gyártásba kerülhet. A hosszított FH fülkék vélhetően megkapják a digitális visszapillantó tükröket is. Ez akár 1-2 százalékos fogyasztás-csökkenést is hozhat a konyhára az üzemeltetők nagy örömére. Amiből viszont igazán profitálhatnak a komfort terén a sofőrök az egyértelműen a nagyobb élettér, legalább is a versenytársak többsége így használta ki a nagyobb teret.

Nagyobb fülkék a láthatáron

A nagyobb és tágasabb kabinra azért van lehetősége a gyártóknak, mert az Európa Tanács 2020. szeptember 1-jétől engedélyezte az aerodinamikai szempontból kedvezőbb kialakítású fülkék fejlesztését és gyártását a haszonjárműgyártók számára. Ennek azért van jelentősége, mert így hosszabb vezetőfülkék alkalmazása a jövőben már nem megy a hasznos raktér hosszúságának rovására. Vagyis eltérhetnek a gyártók a 16,50, illetve 18,75 méteres szerelvényhossztól, de figyelembe kell venniük azt, hogy a pótkocsik rakodási mérete nem változhat és a szerelvény fordulási sugara sem lehet nagyobb 12,50 méternél. Természetesen a normálnál nagyobb méret fülkék eddig is léteztek, de akkor a fuvarozóknak rövidebb pótkocsikat kellett alkalmazniuk. Az EU összesen maximum 90 centiméteres “hosszabbítást” engedélyez a kabinoknál.

Fontos megjegyezni, hogy a Volvo Trucks-nak már 2019 óta vagy egy FH XXL Globetrotter nevű fülkéje, amelyet az ajtó mögött 25 centiméterrel megtoldottak. Ez egyébként nemcsak Lengyelországban, hanem nálunk is forgalmazzák.

Újabb gyártó adna nagyobb fülkét a sofőröknek 1

Volvo Trucks FH Globetrotter XXL fülkéje már egy ideje a kínálatban van. Fotó: Volvo Trucks

A Volvo Trucks egyelőre nem tett közzé hivatalos képeket az új fülkéről, ezzel kapcsolatban minden bizonnyal még pár hónapot várnunk kell. Több, mint valószínű azonban, hogy tovább javítják a kabin aerodinamikai jellemzőit is a már említett Efficiency Concept Truck tapasztalatainak felhasználásával. Mint ismeretes, annál 17,5 centiméterrel nyújtották meg az FH orrát, hogy áramvonalasabb legyen. A koncepció modellt a svéd gyártó az európai szemektől távol, Brazíliában tesztelte és úgy tűnik, most már elérkezettnek látta az időt, hogy átültesse a gyakorlatba a legújabb megoldásokat. 

A Volvo Trucks ezzel két versenytársának, a DAF-nak és a Scaniának mutatná meg, hogy ő is tud nagyobb fülkét építeni, ha kell. Előbbi az XG és az XG+ sorozatnál, utóbbi pedig az S-sorozatnál, Highline XL néven kínálja a nagyobb és tágasabb kabinját.