Az osztrák Rosenbauer speciális tűzoltóautót mutatott be. Ez nem más, mintegy kotrógéppel keresztezett off-road teherautó, amelyet nagy kiterjedésű tűzeseteknél, így például tarló- vagy erdőtüzeknél lehet bevetni. Ezek ugyanis jelentős kihívások elé állítják a tűzoltókat és katasztrófa elhárításban részt vevő szakembereket, mert a víz utánpótlása, vagy odaszállítása rendkívül komoly logisztikát követel meg. Éppen ezért a gyorsan terjedő tüzeknél fontos segítség lehet a kotrógépek bevetése annak érdekében, hogy a szakemberek árkok ásásával el tudják választani az égő, illetve a még érintetlen területeket egymástól. A kotrógépek adott esetben pedig új mentési útvonalak kialakítására is alkalmasak lehetnek.

A Rosenbauer újdonságának legfontosabb előnye, hogy nem kell külön a kotrógépet trélerrel a helyszínre szállítani. A cég által kialakított off-road teherautó lényegében egy 2 az 1-ben megoldás, amit úgy csináltak meg, hogy egy katonai, 8×8-as hajtásképlettel rendelkező off-road Tatrára ráépítettek egy kotrógépet. Így egy olyan speciális járművet hoztak létre, amely akár 100 km/órás sebességgel is tud közlekedni, vagyis sokkal gyorsabban a helyszínre vezényelhető. És nem kell a trélerezéssel vesződni. Az erdő- és tarlótüzeknél az idő gyakran kulcsfontosságú tényező, a Rosenbauer off-road kotrógépe pedig gyakorlatilag más tűzoltóautókkal egy időben bevethető. 1,2 méteres gázlómélysége pedig alkalmassá teszi arra, hogy akár kisebb patakokon is át lehessen vele kelni.

Ez a gép állíthatja meg a pusztító tüzeket 1

A 8×8 hajtásképletű változat.

A hatékony munkavégzés érdekében a hidraulikus markolófejjel rendelkező felépítmény hajtásáról saját, 126 lóerős dízelmotor gondoskodik. A kotrógép karja elég hosszú ahhoz, hogy megfelelő távolságban tartsa a gép kezelőjét a tűztől, a gyártó közlése szerint ugyanis közel 15 méteres sugarú körben lehet vele dolgozni, a kotrófej pedig legalább 85 kilonewtonnyi ásóerőt biztosít. Emelőkapacitása behúzott markolófejjel 7, maximálisan kinyújtva pedig 2,6 tonna. A rengeteg tartozéknak köszönhetően ugyanakkor nemcsak kotrófej, hanem akár lapátok, markolóvödrök, villás emelők és különféle hidraulikus szerszámok (így például légkalapácsok) csatlakoztathatók a teleszkópos karjához.

A forgatható fej pedig lehetővé teszi a hozzá csatlakoztatott szerszámok 360°-ban történő elforgatását, ami nagyban megkönnyíti a különféle ásási, vagy bontási munkálatokat, illetve a tűzmaradványok eloltását. Emellett tűzoltásra is alkalmas, mivel a 8×8-as kerékképlettel rendelkező járművet egy komplett oltórendszerrel, illetve egy 500 literes víztartállyal is felszerelték.

Ez a gép állíthatja meg a pusztító tüzeket 2

Ez pedig a 6×6-os hajtásképletű változat.

Az osztrák gyártó szerint a kotrógépes felépítménnyel ellátott katasztrófavédelmi jármű más gyártók alvázaira is megépíthető. A speciális járművet nem csak nagy kiterjedésű tűzesetnél, hanem olyan katasztrófával fenyegető helyzeteknél is be lehet vetni, mint például az áradások, lavinák vagy földcsuszamlások. A 6×6-os hajtásképletű variánsnál pedig a kotrógép valamennyi funkciója akár a vezetőfülkéből is vezérelhető. A Rosenbauer off-road tűzoltóautója kétségtelenül hiánypótló szerepet tölt be, mert egy ilyen géppel hatékonyan lehet felvenni a harcot a pusztító erdőtüzekkel szemben.