A modern társadalom tehetetlen elektromos áram nélkül: elég egy vihar, egy meghibásodás vagy karbantartás, és megállnak a háztartási gépeink, velük pedig a világ.

Japánban, ahol a földrengések miatt gyakoriak az áramkimaradások, már hétköznapinak számít az a megoldás, amit a Ford most bemutatott az F-150 Lightning elektromos pickup szolgáltatásai között: nevezetesen, hogy a villanyautók nemcsak felvenni tudják az áramot, de megfelelő feltételek között külső áramforrásként alkalmasak fogyasztók, vagy akár egy komplett háztartás ellátására is.

Elment az áram? Világíts az autóról! 1
Elment az áram? Világíts az autóról! 2

Elment az áram? Világíts az autóról!

Elment az áram? Világíts az autóról!

Elment az áram? Világíts az autóról! 5
Elment az áram? Világíts az autóról! 6
Fotó megosztása:

A Ford hamarosan piacra kerülő F-150 Lightning elektromos kisteherautója is tudja ugyanezt. Az autó töltőrendszeréhez csatlakoztatható szabályozóegység automatikusan észleli, ha megszűnik a háztartás hálózati áramellátása. Ilyenkor a házat leválasztja a hálózatról, és az F-150-ről táplálja azt tovább. A Ford továbbra sem adja meg az F-150 Lightning akkumulátorának kapacitását, de azt már korábban elárulták, hogy az autó milyen hosszan képes egy átlagos háztartást ellátni árammal. A rendszer egyébként automatikusan felismeri, ha megint van áramszolgáltatás, és onnantól ismét töltés üzemmódba kapcsol.

Ehhez a rendszerhez kapcsolódóan később a Ford az F-150 teljes elektromos integrálását is tervezi, azaz az autó az éjszakai időszakban felvett áramot képes lesz nappal, csúcsidőben visszatáplálni a hálózatba, vagy arról működtetni a háztartást, ezáltal olcsóbbá téve az energiát, vagy egyenesen bevételt termelve a felhasználónak.

a videó a hirdetés után indul