A PACCAR-csoport bejelentette, hogy április 20-ig meghosszabbítja valamennyi teherautó- és motorgyárában a termelés felfüggesztésére vonatkozó időszakot. A lépést a koronavírus járvány miatt tapasztalható gyengülő kereslettel indokolták.

A döntés érinti az amerikai piacra készülő Freightliner és Peterbilt, valamint az európai üzemeltetők igényei alapján készülő DAF teherautók összeszerelését is. A szervizek és az értékesítési pontok ugyanakkor továbbra is működnek, annak érdekében, hogy biztosított legyen az élelmiszer-, gyógyszer- és egyéb egészségügyi felszerelések szállításában résztvevő kamionok üzemeltetése.

A DAF a belgiumi és hollandiai üzemeit március 19-én, nagy-britanniai gyáregységét pedig március 23-án állította le. A vállalat fontosabb versenytársai, így a Mercedes-Benz, az MAN, a Volvo és a Scania is a gyártás felfüggesztése mellett döntöttek. Ennek megfelelően márciusban szinte egy időben álltak le az európai busz- és teherautógyárak.

A nagy haszonjárműgyártók többsége kéthetes leállással kalkulált, de a PACCAR-csoport bejelentéséből világosan látszik, hogy a gyártók kénytelenek hosszabb leállásra felkészülni a kedvezőtlen piaci folyamatok, valamint az elhúzódó koronavírus járvány miatt.  A washingtoni székhelyű cégcsoport közölte, hogy várhatóan április 21-én teszi közzé első negyedéves pénzügyi adatait, amelyből látható lesz, mekkora veszteséggel kell megküzdenie a DAF anyacégének.

A DAF az elmúlt 10 évben piacvezető szerepet töltött be Magyarországon a hat tonna feletti teherautók szegmensében.