Egykoron szebb napokat látott, elhagyott Ikarusra bukkantunk Dél-Budán, nem messze a Duna-parttól. A Dunaparti Megállónál található XI. kerületi Panel utca kicsinyke zsákutca, oda csak parkolni hajtanak be azok az autósok, akik szeretnének egy kicsit elidőzni a Duna-parton. Őket fogadja már egy ideje az a lesújtó látvány, amit ez az Ikarus 211-es nyújt. Van, aki csak egy roncsot, van, aki pedig egy kincset lát benne, amelyet érdemes lenne megmenteni az utókornak. Sorsa most bizonytalan.

Nem mindig volt ez így. A busz néhány éve még olyan fesztiválokon tűnt fel, mint a Sziget, vagy a Művészetek Völgye. Egy orosz oldalra feltöltött fotó szerint Trap Bus néven szabaduló buszként is használták. A jármű oldalán olvasható trapartment.com weboldal azonban már nem létezik, a vállalkozás befuccsolt, a buszról lekerült a legutolsó állandó rendszám (LGX-562) és 2015-ben, illetve 2016-ban is csak próbarendszámmal rendelkezett.

Elhagyott Ikarusra bukkantunk a Dunánál 1

Sok elemet leszedtek róla, csoda, hogy a lökhárító megvan.

Vajon, hogyan került éppen Dél-Buda egyik zsákutcájába ez az 1984-ben gyártott Ikarus 211-es? Megpróbáltuk az utolsó feltételezett tulajdonost elérni, azonban szinte teljesen eltűnt a webes térből. Mindössze a világ legnagyobb, szabadulószobákat gyűjtő portálján, a PlayExitGames-en maradt egy profilja, néhány elérhetőséggel. A Trapartment néven futó, korábban a budapesti hetedik kerületben működő szabadulószobához tartozó telefonszám már nem volt kapcsolható.

Elhagyott Ikarusra bukkantunk a Dunánál 2

Az autóbusz ajtaja nyitva van, bárki feljuthat az utasterébe.

Azt nem tudni pontosan, hogy mióta van jelenlegi helyén a jármű, de még mindig jól látható rajta a XI. kerület májusi felszólítása, miszerint, ha a tulajdonos nem szállítja el 10 napon belül, akkor az önkormányzat megteszi azt a tulajdonos saját költségére. Tegnap megkérdeztük a XI. kerületi önkormányzatot, hogy miért nem tették ezt meg, de ezen cikk megszületéséig nem érkezett válasz a kérdésünkre és a busz még mai ottjártunkkor is az eredeti helyén volt.

Elhagyott Ikarusra bukkantunk a Dunánál 3

A XI. kerületi közterület felügyelet nem túl aktív a témában. A fotó júliusban készült.

A jármű ráadásul vandalizmus áldozata lett, hasonlóan a Camponánál felfedezett másik Ikarus 211-eshez, ugyanis szándékosan megrongálták. Fél eleje hiányzik, illetve lelopták a csomagtérzáró ajtókat, a motorháztetőt pedig felfeszegették. A jármű körül, illetve annak utasterében tekintélyes mennyiségű szemetet halmoztak össze.

Az Ikarus 211-esekből manapság már kevés működőképes példány létezik, holott gépészetileg különlegesnek tekinthetők, hiszen ezeket IFA-motorokkal gyártották. Bízunk abban, hogy valamilyen módon megmenekül az enyészetre bízott Ikarus!

 

UPDATE ( július 18, 16:30)

Szerkesztőségünket ma délután felhívta a busz korábbi tulajdonosa, aki Trap Busként üzemeltette és elmondta, nem akarta, hogy ez az Ikarus 211-es a bontóban végezze, ezért először ismerősi körben próbált meg túladni rajta. Elmondása szerint két érdeklődő volt rá, az első még autóbuszként használta volna, de végül egy olyan jelentkező vette meg, aki csak a teljesen felújított IFA-motort hasznosítja belőle.

A korábbi tulajdonos sajnálja, hogy így megrongálták az autóbuszt, mert sokáig bízott abban, hogy lesz olyan, aki lát benne fantáziát is megmenti. Elmondása szerint az új tulaj halogatta a busz elszállítását, de ma reggel végül elvitték onnan. A szemét eltakarítását már az ottani vendéglátóipari egység is kezdeményezte és a XI. kerületi önkormányzat is megtette a szükségles lépéseket ez ügyben.