Az Ikarus 211 a magyar buszgyártó legnagyobb darabszámban gyártott midi autóbusza volt. Az egykoron Székesfehérváron készülő modell 125 lóerős (92 kW) IFA motorral gyártották, melyhez egy 5+1 fokozatú manuális sebességváltó csatlakozott. A 200-as család formajegyeit magán viselő modell sorozatgyártása 1975-ben indult. Az első szériás példányok még kisebb szélvédővel készültek, mivel a járműveket táblatartóval is ellátták. Ezt később elhagyták és a 211-eseket normál méretű szélvédővel kezdték szerelni. 
Ilyen is volt valaha: IFA-motoros Ikarus 1
Ilyen is volt valaha: IFA-motoros Ikarus 11 Magyarországon összesen 4500 darabot helyeztek forgalomba a 211-esből, melyek többsége különféle vállalatokhoz, mezőgazdasági termelőszövetekhez került, ahol különjáratként és munkásszállításra használták. Érdekesség, hogy a BKV menetrendi forgalomban 5 darab ilyen típusú buszt is üzemeltetett 1975-1985 között a Budavári Sikló pótlására létrejött V-viszonylaton. A társaság emellett 21 ilyen típusú busszal is rendelkezett, ezek többségét azonban nyolcvanas évek elején átadták a volánoknak.

Ilyen is volt valaha: IFA-motoros Ikarus 12 A volánok összesen 672 darabot vásároltak, melyeket elsősorban különjáratban, szerződéses járatként és bérautóbuszként használtak, de előfordultak kisebb forgalmú helyi járatokon, illetve helyközi forgalomban is. Mára kevés működőképes darab maradt ebből a típusból, azok többsége pedig magánfuvarozóknál van.

Az IFA-hajtásnak köszönhetően a típusból rengeteg példány került a volt NDK-ba is, de a rendszerváltás után Románia és Lengyelország is vásárolt belőle használtan. Az NDK-ba készül változatokat elől-hátul kézzel működtethető ajtókkal szerelték. Külföldre összesen 1100 darab készült belőle, a németek mellett szállítottak néhány 211-est Vietnámba és Ausztriába is.