2019 áprilisában mutatják be a Nikola Motor Company új nyerges vontatóját, melyet kifejezetten az európai piacra fejlesztettek ki, tájékoztatta a Vezesst a startup. Mint ismeretes, Trevor Milton cége 2016 végén forradalmian új, hidrogéncellás csőrőst mutatott be, melyből nappali fülkés változat is lesz. A startup annyira ambiciózus, hogy még a Teslát is megelőzné az európai piac meghódításában.  A jelek szerint minden áron: nemrég 2 milliárd dollárra perelték Elon Muskékat szabadalomsértés vádjával.

Az új, kontinensünkre szánt nyerges vontató a Tre nevet viseli, amely norvégül “fát” jelent. Az újdonságról nemrég tett közzé hivatalos képeket a Nikola Motor. Fülkéje teljes mértékben követi az európai konvenciókat, a hajtásláncban viszont radikálisan más irányvonalat képvisel az eddigiekhez képest. A Tre 120 kW teljesítményű hidrogéncellával rendelkezik és konfigurációtól függően 500-1000 lóerő közötti teljesítményre képes. A 6×2-es, vagy 6×4-es hajtásképletű jármű hatótávolsága 500 és 1200 kilométer között lehet.

Európába jönne a Tesla ellenfele 1

A nyerges vontató hivatalos közúti tesztjei 2020-ban kezdődhetnek meg Norvégiában, a startup ugyanakkor már keresi azt az európai országot, ahol felépítheti első, USA-n kívüli gyáregységét. Nem lenne meglepő, ha végül Norvégia mellett döntenének, a Nikola ugyanis az olsói Nel Hydrogen céggel építteti első hidrogén-töltőállomásait az Egyesült Államokban. 2028-ra 700 kútból álló hálózat jöhet létre Észak-Amerikában és a kutak egyenként 2000 – 8000 kg töltőkapacitással fognak rendelkezni.

A Nikola Motor Európában is szeretne hidrogén-töltőhálózatot kiépíteni, azonban az első helyszínek csak 2022-ben lesznek nyilvánosak. A cég ugyanakkor azt tervezi, hogy 2030-ra minden nagyobb európai piacon jelen tud majd lenni teherautóival és a szükséges töltőinfrastruktúrával. Az egyelőre fejlesztés alatt álló Tre nyerges vontatóra már várják az előfoglalásokat. Az ígéretek szerint a járművet az ötös színű önvezetésre is felkészítik.