Több mint kétmilliárd dollárt (félbillió forintot!) követel kártérítésként a Teslától a Nikola Motor, az elektromos haszonjármű piac egyik ígéretes, bár egyelőre csak papíron létező szereplője.

A Nikola Motor állítása szerint a 2016-ban bemutatott, hidrogén üzemanyagcellás Nikola One nyerges vontató formaterve „alapvetően köszön vissza” a Tesla hasonló célú, akkumulátoros villanykamionjában.

A nem kívánatos azonosságra egyébként már tavaly novemberben, a Tesla nyerges vontató bemutatásakor hivatalos formában felhívták a cég figyelmét, ám a Tesla nem foglalkozott a figyelmeztetéssel. A vállalat szerint a vádak „nyilvánvalóan alaptalanok”.

A Nikola Motor által követelt kártérítés összegét annak alapján határozták meg, amennyivel a Tesla értéke emelkedett a tőzsdén, miután bemutatták nyerges vontatójukat.

Ezt a pénzt egyébként a héten oda is dobta a kutyáknak Elon Musk, amikor szerdai sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó válaszolni piaci elemzők kérdéseire: a Reuters szerint az arrogáns és cseppet sem bizalomkeltő viselkedés hírére 5 százalékot zuhantak a cég részvényei a New York-i tőzsdén, ami jelenleg pont 2 milliárd dollárral tette értéktelenebbé a vállalatot. (A nap végére aztán mégis pluszban zárt a részvény, jelenleg 301.15 dollárt ér. A Tesla nyerges vontatójának bemutatásakor 315 dollárra ugrott a részvényérték.)