A következő autóbusz azoknak lehet érdekes, akik néha arról álmodoznak, hogy egy nyárra otthon hagyják a napi robotolást és bejárják Európát szeretteikkel. Ez a Setra S 415 HD tökéletes lenne minderre, hiszen bár kívülről hétköznapi távolsági busz látszatát kelti, utasterét teljesen újragondolták.

A 12,2 méter hosszú és 3,55 méter magas járművet a svéd Cinderella Buss alakította át lakóbusszá, egy magánmegrendelő kérésére. A Setra S 415 HD egyáltalán nem volt rossz választás, hiszen bár már nem gyártják ezt a típust, de újkorában is gazdag felszereltséggel gurult ki a gyárkapun. Többek között az elektronikus menetstabilizáló (ESP), a vészfékasszisztens (EBA) és az ütközéselnyelő rendszer (FCG) is az alapfelszereltség része volt. De ennyit az előéletről. Jöjjön a sztori.

Méretes franciaágyon nyúlhatnak el az utasok ezen a távolsági buszon 1

Az átalakítás során a svédek lényegében az utastér padlója feletti teret gondolták újra. Már nem közel ötven embernek, hanem csak 8 főnek kellett komfortos, otthonos életteret kialakítani. Az egykori turistabusz elejébe 4-4, egymással szembefordított ülést szereltek be. A székek között egy-egy asztal is beépítésre került, olvasólámpákkal.

A lakóbusz közepén kapott helyet a kis túlzással “nappalinak” nevezhető rész. Itt egy széles háttámlával rendelkező kanapén terülhetnek el az utasok, mely egy széles pulttal ellátott beépített konyhával néz farkasszemet. A konyhában minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy menet közben meleg ételt, mondjuk egy jóféle húsgolyós fogást fogyaszthassanak el az utasok. A szakik ugyanis mosdótálat, indukciós főzőlapot, elektromos tűzhelyet, de még szagelszívót is beépítettek. Emellett számtalan kihúzható rekeszben lehet tárolni a különféle evőeszközöket, tányérokat és a fűszereket. A külön fagyasztószekrénnyel ellátott hűtő és a mikrohullámú sütő pedig a kanapé mellé került.

Méretes franciaágyon nyúlhatnak el az utasok ezen a távolsági buszon 2

A második ajtótól kezdődően 1-1 fából készült emeletes ágyat építettek be, melyek alá számos, kihúzható fiók került. A hátsó traktusban – a WC és a zuhanyfülke után – egy hatalmas francia ágy található, mely fölött ajtós szekrényekbe lehet rejteni a személyes holmikat. A kellő nyugalom érdekében a nappalit, a négyágyas szobát, valamint a hálószobát ajtók választják el egymástól. A hátsó ablakokra pedig behúzható reluxák kerültek. A lakóbuszt nemcsak a speciális kialakítással próbálták otthonossá varázsolni. Kihasználták a világításban rejlő lehetőségeket: az utastérben ugyanis 10-féle világítási mód közül lehet választani, ideértve a kékes éjszakai világítást is.

Méretes franciaágyon nyúlhatnak el az utasok ezen a távolsági buszon 3

A Cinderella Bussnak nem ez volt az első ilyen projektje, korábban már átalakítottak lakóbusszá egy Setra S 415 HD-t, de felkérésre csináltak vadabb színvilággal rendelkező lakóbuszt is egy Scania Currusból. És, hogy mennyibe kerül egy ilyen sztori? A hivatalos tájékoztatás szerint 30 ezer eurót, átszámítva 9,6 millió forintot kérnek egy lakóbusz átalakításáért, ami körülbelül 4-6 hónapot vesz igénybe. Természetesen a buszt a megrendelőnek kell hoznia.

Legfelső kép: wikipedia.hu