A magyar összeszerelő üzemmel is rendelkező kínai BYD bemutatta első, amerikai piacra szánt elektromos turistabuszát. A 13,7 méteres, háromtengelyes autóbuszt kifejezetten a távolsági utasszállításra tervezték. A null-emissziós modell nagy befogadóképességgel rendelkezik, utasterében 57+1 ülőhely található.

A jármű akkumulátorai gyorstöltővel 1-1,5 óra alatt lehet feltölteni. Teljes feltöltéssel pedig legalább 362 kilométert tud megtenni, ami meglehetősen ígéretesnek tűnik egy elektromos buszhoz képest. A BYD nem mellesleg 12 év garanciát ad az akkumulátorokra, így a jövendőbeli üzemeltetőknek nem kell aggódniuk az esetleges rejtett költségek miatt.

Ezen a téren nagyon le van maradva a Tesla 1

A buszról aligha mondaná meg valaki, hogy kínai, ugyanis olyan formatervet kapott, amely hasonlít az Észak-Amerikában gyártott társaiéra. A kínai cég most már hét elektromos turista, illetve városi buszmodellel rendelkezik és eddig már közel 30 ezer autóbuszt értékesített világszerte.

Egy amerikai cég korábban már előállt egy háromtengelyes luxus turistabusszal, azonban az a modell továbbra is csak prototípusnak tekinthető. Egyelőre nem tervezik a sorozatgyártását. A haszonjárművek terén megjelenő Tesla is nagyon nagy lemaradásban van, ugyanis csak nemrég mutatták be az első elektromos nyerges vontatójukat. Akkumulátoros turistabuszokat még tervek szintjén sem emlegetett Elon Musk.