Két új, saját tervezésű és gyártású gépet is kiállít a héten nyíló Agromash Expón a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár, amelynek magágykészítője elnyerte az agráripari kiállítás hazai termékfejlesztési különdíját.

A Kühne gépei több mint 90 százalékban saját gyártmányok, a hidraulikai elemek kivételével szinte minden a cég üzemegységeiben készül. A Kühne nyeresége 2014-ben mintegy 370 millió forint, a belföldi értékesítés nettó árbevétele pedig közel 2,5 milliárd volt. Ezekhez képest a tavalyi adatok néhány százalékos emelkedést mutatnak.
   
A Kühne 2020-ig szeretné megduplázni a mezőgazdasági gépek értékesítését, ugyanakkor a cég a Kravtexszel 1999 óta gyárt Credo márkanévvel ellátott buszokat. A mosonmagyaróvári gépgyár bevételének 40 százalékát a buszgyártás adja. Emiatt a Kühne tavaly bővíteni kezdte autóbuszgyártó kapacitását mintegy félmilliárd forint értékben. Az új csarnok építése egy hónapon belül befejeződik.

A mintegy 300 főt foglalkoztató, elsősorban a hazai piacra gyártja termékeit, de kis mennyiséget értékesítenek Ausztriában és Szlovákiában is. Éveken át jelentős megrendelést kaptak Ukrajnából, de a kialakult bizonytalan politikai helyzet miatt ez most megszűnt. A mosonmagyaróvári mezőgazdasági gépgyár idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját.