Jó harminc éve egy Rácz Tamás nevű kisfiú a “Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre meglehetősen határozottan válaszolta: kamionsofőr vagy autóversenyző, vagy az a bácsi, aki autókról ír az újságokba. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert az egyik gyerekkori tervemet meg is valósítottam mára – de azért a kamionok vonzása is máig megmaradt. A teherautós jogosítványt eddig nem szereztem meg, de ahogy tudomást szereztem az idén meghirdetett, támogatott jogsiszerzési lehetőségről, újra motoszkálni kezdett bennem az a gyerekkori vágy.

Évek óta panaszkodnak a nagy szállítmányozó cégek, hogy égető sofőrhiány van a magyar munkaerőpiacon. Még júliusban hirdette meg a nemzetgazdasági miniszter, hogy az állam az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.) nevű intézményen keresztül mintegy hatezer embernek ad lehetőséget arra, hogy ingyen megszerezhesse a kamionsofőrséghez szükséges jogosítványt. A programot jórészt EU-s forrásból finanszírozzák, de a képzést a majdani foglalkoztatók bevonásával szervezik.

Így nem lesz nekem kamionosjogsim ingyen 1

Egy C-s jogsi ma kb. 220 ezer, egy E-s (nehézpótkocsi) kb. 110 ezer forint a neten hirdetett árak szerint. A magyar átlagbérek ismeretében komoly segítség, ha egy leendő sofőrnek ezt nem kell kifizetni – és nekem is megtetszett a gondolat, hogy nemcsak személyautókról, hanem kamionokról is írhatok teszteket a későbbiekben. Sőt, akár el is vihetnék néha egy-egy fuvart másodállásban, és az egykori Tamáska másik álma is beteljesedik – egyértelmű, hogy nekem erre jelentkeznem kell!

Ki tudja, hány ezer társammal egyetemben megnyitottam a meghirdetett program weboldalát, és elkezdődött az a folyamat, amely igazi magyar, átgondolatlan, kapkodva szervezett állami programnak bizonyult, véget nem érő szerencsétlenkedésbe és szívásba torkollott, és mára el is vette a kedvem az egésztől. Nézzük szépen sorjában, mi is történt!

Még nyár végén regisztráltam a programban egy online felületen az egyik e-mail címemmel, pontosan már nem emlékszem, hogy melyik napon. Mindenesetre augusztus 29-én kaptam ezt a levelet:

OFA
aug. 29.
@ofa.hu>

Tisztelt Hivatásos Gépjárművezető Programra Jelentkező! Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatja, hogy a www.ofa.hu honlapon Hivatásos Gépjárművezető programmal kapcsolatos aktuális információkról elektronikus levelet küldött Önnek. A képzésbe vonási eljárás következő részeként a csoportos tájékoztatók szervezését támogatva, kérjük, az alábbi bővített űrlapot legyen kedves kitölteni www.ofa.hu/kerdoiv. A kérdőívet akkor is töltse ki, ha korábban már jelentkezett a képzésre! Amennyiben adataiban az elküldöttekhez képest változás következik be, kérjük, hogy a kamionos@ofa.hu e-mail címen jelezze, “Adatváltozás” tárggyal. A fokozott érdeklődésre való tekintettel tájékoztatjuk, hogy telefonos elérhetőségeink túlterheltek! Hívása fontos számunkra, ezért amennyiben további kérdése merülne fel, vagy nem kapott elektronikus levelet, kérjük, kérdéseit és észrevételeit elsősorban elektronikus úton, a kamionos@ofa.hu e-mail címre küldje meg. Üdvözlettel: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Kitöltöttem a kérdőívet becsülettel, augusztus 30-án meg is kaptam ezt a levelet:

From: OFA.hu [mailto:noreply_gyef@ofa.hu]
Sent: Sunday, August 30, 2015 12:59
PMTo: Rácz Tamás
Subject: Hivatásos gépjárművezető képzés

Tisztelt Jelentkező! Köszönjük, hogy a “Hivatásos gépjárművezető képzés” programra történő jelentkezése érdekében adatait rögzítette! A közeljövőben kezdődő csoportos tájékoztatók időpontjáról, helyszínéről és a további részletekről megadott elérhetőségein, elsősorban elektronikus úton informáljuk. Kérjük, hogy amennyiben bármely adatában változás következik be, és azt módosítani szeretné, írjon nekünk az alábbi e-mail címre, “Adatváltozás” tárggyal: kamionos@ofa.hu Üdvözlettel: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Mivel napokig nem jött meg az ígért visszajelzés, a biztonság kedvéért egy másik címmel újra regisztráltam, arra sem jött semmi. Így hát szeptember 9-én írtam az említett címre egy tudakozó mailt: tényleg sikerült a regisztrációm, minden OK? A válasz aznap megérkezett:

From: OFA Kamionos [mailto:kamionos@ofa.hu]
Sent: Wednesday, September 09, 2015 9:38
AMTo: Rácz Tamás
Subject: RE: Hivatásos gépjárművezető képzés

Tisztelt Rácz Tamás! A regisztrációja beérkezett hozzánk, további értesítésig szíves türelmét kérjük! Jelenleg toborzási folyamat zajlik, várhatóan szeptember végén értesíteni fogjuk a regisztrációt követően egy csoportos tájékoztatóról, és ott a kollégák elmondják a helyszínre, képzésre, szerződésre, illetve a 6000 támogatott közé bejutásra vonatkozó információkat! A regisztráció semmilyen kötelezettséggel nem jár, illetve önmagában nem garancia a programba való bejutásra! Köszönettel: OFA NKft.

Ellenben két nappal később, a másik e-mail címemre megjött ez a levél (kiemeltem benne félkövérrel a nagyon vicces lényeget):

Országos Foglalkoztatási Közhasznú
szept. 11.
@ofa.hu>

Tisztelt Hivatásos Gépjárművezető Programra Jelentkező! Tájékoztatjuk, hogy a www.ofa.hu honlapon történt, Hivatásos Gépjárművezető Programra vonatkozó regisztrációja során megadott adatait ellenőriztük, és megállapítottuk, hogy bővített űrlapunkon a mai napig nem végezte el ismételt regisztrációját. Kérjük, amennyiben a program iránt való érdeklődését továbbra is fent tartja, végezze el bővített űrlapunk kitöltését az alábbi linkre kattintva. http://www.ofa.hu/kerdoiv Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a hamarosan induló csoportos tájékoztatókon való részvételhez, valamint a képzések indításához elengedhetetlenül fontos, hogy az Új űrlapon megadja adatait. A csoportos tájékoztató alkalmával az OFA NKft., valamint a Képző Intézmény, információt nyújt Önnek a képzési program támogatási és képzési elemeiről; a képzés várható időtartamáról és felépüléséről; a kiválasztási eljárásról; valamint a Programban való részvételhez szükséges szerződéses elemekről, azok tartalmáról. Amennyiben adataiban a honlapunkon történt regisztrációkor elküldöttekhez képest változás következik be, kérjük, hogy a kamionos@ofa.hu e-mail címen jelezze, “Adatváltozás” tárggyal. Amennyiben a továbbiakban nem szeretne értesítést kapni programunkkal kapcsolatos tudnivalókról, kérjük, a kamionos@ofa.hu e-mail címen jelezze felénk. A fokozott érdeklődésre való tekintettel tájékoztatjuk, hogy telefonos elérhetőségeink túlterheltek! Hívása fontos számunkra, ezért amennyiben további kérdése merülne fel, kérjük, elsősorban elektronikus úton a kamionos@ofa.hu e-mail címre küldje meg azokat részünkre. Üdvözlettel: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

Erre még aznap elküldtem az alábbi szövegű levelet: “Kedves OFA – ezúttal kaptam egy nagyon érdekes (sablon)levelet, miszerint nem regisztráltam másodszor a rendszerükbe. Pedig de. Mindazonáltal, amikor újra regisztráltam, vagyis harmadjára, vagyis másodjára regisztráltam másodszor :-) a rendszer fel is dobott egy üzenetet, hogy már regisztráltam. Nos, kedves OFA-s kollégák – regisztrálva vagyok már elégszer, vagy még nem?” A válasz:

From: OFA Kamionos [mailto:kamionos@ofa.hu]
Sent: Monday, September 14, 2015 8:26 AM
To: Rácz Tamás
Subject: RE: Hivatásos gépjárművezető képzés

 

Tisztelt Rácz Tamás!

Elnézését kérjük, valamiért kétszer lett kiküldve Önnek a tájékoztató levél, természetesen nem kell újra jelentkeznie, látom a rendszerünkben a regisztrációját, további értesítésig szíves türelmét kérjük!

 

Köszönettel:

OFA NKft.

 

Innentől kezdve több mint két hónapig, november 16-ig egyáltalán nem történt semmi. Aznap viszont megkaptam az alábbi levelet, majd másnap a másik e-mail címemre is, még egyszer (pedig azzal nem is regisztráltam újra, tehát elvileg kiestem):

From: Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit KFT.
[mailto:noreply@ofa.hu]
Sent: Monday, November 16, 2015 10:29
PMTo: Rácz Tamás
Subject: FONTOS – OFA Gépjárművezető képzés online jelentkezés

Tisztelt Hivatásos Gépjárművezető Programra Jelentkező! Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ezúton tájékoztatja, hogy a csoportos tájékoztatókra a mai naptól online felületen van lehetőség jelentkezni: http://www.ofa.hu/hu/hivatasos-gepjarmuvezeto-kepzes Jelentkezés előtt mindenképp olvassa el az oldalon szereplő információkat! A csoportos tájékoztatók FOLYAMATOSAN kerülnek fel az oldalra a munkáltatói egyeztetéseket követően. A csoportos tájékoztatók konkrét munkáltatói igényre szerveződnek. A tájékoztatók helyszíne (város) a képzés helyszínével azonosak. Jelenleg a Közép-Magyarország régióban indultak csoportos tájékoztatók, a többi régióban tervezetten december közepétől.
A jelentkezés menete:
–    Kattintson a – Jelentkezés csoportos tájékoztatóra – gombra.
–    Adja meg a kért adatokat a regisztrációja során megadottakkal megegyezően.
–    Egyezőség esetén a rendszer kéri az adatai ellenőrzését. Ezt az “OK” gombbal megerősítheti, vagy ha változás történt az adataiban, kérjük, hogy írjon a kamionos@ofa.hu címre “Adatváltozás” tárggyal.
–   Ezt követően tud jelentkezni az aktuális csoportos tájékoztatók valamelyikére. A jelentkezésről visszaigazoló e-mailt kap. A kiválasztott tájékoztatón meg kell jelenni. Amennyiben az eseményen mégsem tud megjelenni, távollétét igazolnia kell. Tájékoztatjuk, hogy egy tájékoztatóra tud jelentkezni. Az egyes munkáltatók adatait megtalálja az adott csoportos tájékoztatóhoz csatolva.

Hogy kicsit szüntessem a zavart az erőben, az egyik email-címes regisztrációt innentől hagytam a fenébe – lelkesen ugrottam viszont be a “csoportos tájékoztatóra jelentkezés”-nek a másik címmel. Ezen a felületen kell kattintani párat:

Vajon hány professzor jelentkezik kamionosnak?

Vajon hány professzor jelentkezik kamionosnak?

Direkt legördítettem az egyébként teljesen felesleges, de nagyon vicces “megszólítás” választómenüt, kíváncsi vagyok, hány prof. jelentkezik kamionosképzésre. :-) No de sebaj, biztos, ez a sablon volt abban a típus-formban, amelyet belekopizott valaki ebbe a regisztrációs oldalba, EU-s pénzen, de hát ez a legkevesebb.

Meg még ami a legkevesebb, az azoknak a száma, akik ebben a programban valóban megszerezhetik a C-s jogsit. Hetek óta próbálkozom szorgalmasan jelentkezni egy “csoportos tájékoztató”-ra, teljes kudarccal. Ugyanis azok a tájékoztatók, ahol azok is jelentkezhetnek, akiknek nincs meg a C-s, teherautóra szóló jogosítványuk, rendre BETELT jelzéssel találhatók meg az oldalon. Jelentkezni csak azokra a tájékoztatókra jelentkezhetnék, amelyekre a C-s jogsival már rendelkező, csak az E-s, nehézpótkocsis jogosítványt eredményező tanfolyam iránt érdeklődőket várják. Magyarul: a meghirdetett kamionosképzésre gyakorlatilag csak az tud jelentkezni, akinek már van teherautó-jogsija. Remek.

November 17-étől a mai napig hét alkalommal készítettem screenshotot a jelentkezési oldalról; mind így néz ki:
@ofa.hu>

Így nem lesz nekem kamionosjogsim ingyen 4

December hetedikén küldtem egy levelet az OFA-nak, miszerint mégis mire számíthatok, üljek-e le a gép elé pár napra az F5 gombot nyomkodva, hogy hátha pont elkapom azt a pillanatot, amikor kikerül egy olyan lehetőség, amelyen olyanok is jelentkezhetnek teherautó-sofőri jogsi megszerzésére, akiknek nincs teherautó-jogsijuk még – ha már botor módon azt hittem, ez a program lényege.

Azt is megkérdeztem, miért nem előjegyzéses alapon vagy a jelentkezés sorrendjében hívják be a tájékoztatókra a jelentkezőket, miért kell több ezer embernek azt lesni, hogy mikor lesz szabad időpont, ahelyett, hogy kapnának egy levelet, ha van. És azt is megkérdeztem, hogy a 6000 fős meghirdetett kvótában hány olyan ember lesz, aki C-s és E-s, és hány, aki csak E-s jogsit szerezhet majd.

Természetesen a mai napig nem kaptam választ. Én ezzel be is fejeztem, feladtam a hiú reményt, hogy egy meghirdetett kormányprogram esetleg véletlenül tényleg arról szól, amivel hirdették. Többet nem kattogtatom a weboldalt, viszont megerősödött bennem az a vélemény, hogy amiben a magyar hivatalos adminisztrációnak benne van a keze, attól jobb, ha a normális, mezei állampolgár távol tartja magát, és nem idegeskedik azon, hogy semmi sem úgy van, lesz vagy volt, ahogy ez a szerencsétlen magyar állam kommunikálja.

Jelentkeztél az OFA-s kamionosképzésre, és lett teherautóra, nehézpótkocsira jogosítványod? Jelentkezz a vezess kukac vezess pont hu címen, és meséld el nekünk, hogyan csináltad!
@ofa.hu>