Talán kevesen ismerik Spielberg első jelentősebb filmjét, a Párbajt (Duel), melyet az amerikai filmrendező vizsgamunkaként készített el 25 évesen. A film egy kamionos és egy autós között kialakuló konfliktussal indul. Egy középkorú férfi Playmouth típusú autójával megelőz egy, előtte a megengedett sebességnél lassabban haladó Peterbilt 281-es teherautót. Ezt követően a kamion visszaelőzi, majd ismét lelassít az autó előtt. A férfi úgy dönt, újra megelőzi a szerelvényt, amire a kamionsofőr heves dudálással válaszol. Ezután a konfliktus eldurvul és megkezdődik Dávid és Góliát véres csatája, mely halállal ér véget.

A film jól szemlélteti, mekkora különbségek vannak a két jármű között, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes közlekedési szituációk még egy fejlett civilizációban is ki tudják hozni az emberből a vadállatot. Szerencsére a Párbaj csak fikció és a filmben látható jelenetek csak nagyon ritkán történnek meg a valóságban, ettől függetlenül Spielberg zseniális rendezésének köszönhetően a Párbajt nézve meghűl a nézők ereiben a vér.

Mindez a hosszú és drámai akciójeleneteknek, illetve a kevés dialógusnak köszönhető. Emellett Spielberg nagyon jól adja vissza mozgóképen milyen érzés, ha a visszapillantóban egy böhöm nagy King of the Road liheg a nyakunkban. Az alábbi videó mindössze a fontosabb akciójeleneteket foglalja össze, ezért talán nem adja vissza az izgalmakat, így mindenképpen javasoljuk a Párbaj megtekintését, mely napjainkban már filmtörténeti klasszikusnak tekinthető.

A profi rendezés ellenére maradt azért baki a filmben. Az 1955-ös Peterbilt 281-esnek például a filmben hét rendszáma van, de az sem kizárt, Spielberg látott eleinte abban valami földöntúlit, hogy más-más rendszámmal tűnik fel a jelenetekben a teherautó. A természetfölötti erők persze nem csak ily módon vannak jelen a filmben, hiszen van olyan jelenet, amikor a teherautó úgy indul el, hogy közben nem ül senki a fülkében. A Párbajt 1972-ben Golden Globe-díjra jelölték.