A szervezők eredeti tervei szerint három napon keresztül három sávot foglaltak volna el az autópályán. A tüntetés célja az volt, hogy tiltakozzanak a magas üzemanyagárak, valamint a műszaki és környezetvédelmi előírások szigorítása ellen, illetve, hogy felhívják a figyelmet a szövetségi kormányzat és a törvényhozás tagjainak alkotmánysértéseire, a korrupcióra és a be nem tartott ígéretekre.

A tüntetésen résztvevő kamionosok az amerikai elnök, Barack Obama lemondását követelték és kérték, hogy a kongresszus ne szavazza meg az adósságplafon megemelését. A Nemzetbiztonsági Ügynökséget pedig felszólították arra, hogy hagyjon fel az amerikaiak kommunikációjára vonatkozó adatok megfigyelésével. A virginiai rendőrök reggel figyelmeztettek négy, egymás mellett 25 kilométeres óránkénti sebességgel haladó kamionost, hogy ne akadályozzák a forgalmat. A fellobogózott teherautók azóta tartják a forgalom ütemét.

A The Washington Examiner című hetilap szerint a teherautó-sofőrök hat évvel ezelőtt is próbálkoztak egy hasonló akcióval, azonban akkor sem sikerült akkora fennakadást okozni, ezért a kezdeményezésnek nem lett nagy visszhangja. Akkor a kamionosok az illegális bevándorlás és a mexikói konkurencia miatt tiltakoztak.

Forrás: MTI