Luxusautó, 21 évesen, biztosan 300 000 km felett, nagy benzines motorral: ez az autó, ami a kétkedők szerint széthullik, megbízhatatlan és csakis feneketlen pénznyelő lehet. Egy olvasónk mást gondolt erről: megvette az egyik legolcsóbb E38-as 7-es BMW-t, 340 000 kilométerrel, összesen 640 000 forintért. Eltelt az első év a napi használatban lévő 728iA viseltes bőrülésében, kipróbáltam az autóját és elbeszélgettem vele arról, mi mindenre költött és megbánta-e a potom pénzért vett luxusautót?

Négy kulccsal, 640 000 ezerért

Ezt az autót egy ismerősétől vette mai gazdája. Megvolt hozzá az összes kulcs, a két normál slusszkulcs, egy szervizkulcs, amely nem nyitja a csomagteret és a kesztyűtartót illetve egy műanyag kulcs. Megnézte ezt és még aznap meghirdette a saját autóját.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 1

Mártonnak ez a sokadik BMW-je. Két Porsche 924-gyel kezdett autózni, volt E9-es cápa kupéja, hirtelen felindulásból megvett egy nagyon gazdag felszereltségű E38-as 740i-t, hátramenet nélkül. Alkatrésznek tudta aztán eladni, Zs-ligás gengszterek hívogatták vevőként. Később járt több Ötössel az 1987 és 1996 közötti E34-es sorozatból. A cikkben bemutatott E38-ast egy 24 és egy 12 szelepes 525i előzte meg. A további gyakori autóváltástól az E38 jósága mellett a vagyonszerzési illeték is visszatartja.

Aki nem üzembentartói szerződéssel veszi meg, hanem tulajdonosként a nevére írat egy használt BMW E38 728i-t, az 92 300 forintos állami sarcot fizethet a 142 kilowattos teljesítményt felszorozva 650 forinttal. Ehhez képest a kötelező felelősségbiztosítás díja 30 éves, budajenői férfi tulajdonost feltételezve, A0 kategóriában neves nemzetközi biztosítónál 61 440 forinttól megy felfelé. Ez nagyságrendileg annyi, amennyit fővárosi lakosként a feleségem 1,6 literes Focusára fizetünk.

BMW 7 E38, röviden

1994-ben jött ki a 7-es BMW nemes és sportos harmadik generációja, az érdemeihez mérten méltatlanul kevéssé ismert Boyke Boyer formatervével. Szemmel láthatóan ő jegyzi az 1990 utáni, E36-os 3-ast is. A korszak nagy újdonsága volt az újrafelhasználhatóság, így ez a modell közel 100 százalékig reciklálható anyagokból készült.

Konstrukciós újdonság a négylengőkaros hátsó futómű és az elektronikusan vezérelt, adaptív lengéscsillapítás. Komfortextraként a BMW is bevezette a szervozárást a csomagtérhez, amit az ajtókon kínált a korabeli S-osztály, a navigációsrendszer bedobásával viszont megelőzték a fő vetélytársat. Egyes autóalkatrész-katalógusok hozzá a 728iX-et, de nem volt belőle négykerék-hajtású.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 93

Szervizelési szempontból és fenntartási költségei alapján a 728i a legkevesebb pénzből fenntartható E38-as BMW. 10,8 l/100 km az összes 728i átlaga a Spritmonitoron. Százon 9-9,5 literből messzire lehet vele utazni, a tank 85 literes

Motortéren a dízelek bejövetele a fő fejlemény. Először a 143 lóerős, kamrás 725 TDS küzdött a kocsi tömegével, majd jött az új motorgeneráció a 184/193 lóerős, 410/430 Nm nyomatékú 730d-vel és a mindenvivő 740d-vel. A 245 lóerős nyolchengeres 560 Nm nyomatéka irtózatos szám volt akkoriban.

Sorhatosból csak a 728i volt kapható 2001-ig, a 218 lóerős, háromliteres 730i egy V8-as autó. 1996-tól lett 3,5 literes a nyolchengeres, 735i néven, 235 majd az 1998-as ráncfelvarrással 238 lóerővel. A 740i végig 286 lóerős, de 1996-ban ennek is megnőtt a hengerűrtartalma 3982 köbcentiről 4398-ra. A V12-es 750i 326 lóerős, 5,4 literes. 2001. őszén a Frankfurti Autókiállításon Nagy Gergővel már mi is ott álltunk az E65-E66 előtt, értetlenül meredve egymásra az amorf dolog láttán, amivel a BMW leváltotta a klasszikusan szép E38-ast.

M52B28: hibátlan sorhat

2001-ben kapta magyar rendszámát a Svájcból behozott autó. A 2793 köbcentis, masszív lánccal vezérelt szívó sorhat surrog benne, a mai napig káprázatos finomsággal. Az M52B28 (286S1) motorkódú hathengeresnek ez a korábbi verziója, elektronikus gáz nélkül.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 94

Nem is emlékeztet utódára, a püffedt E65-66-ra, amelyet sokan Bangle-7-eskét ismernek, pedig ő főképp az elfogadtatásáért felelős. A formaterv elkövetője Adrian van Hoydoonk volt

1998-tól a 728i-ben az M52TUB28 dolgozott, szívó- és kipufogóoldali változó szelepvezérléssel javítva a nyomatékleadást kis fordulatszámon. A motorkódból a TU a technische Überarbeitung (műszaki átdolgozás) jele, a vezérműtengelyek állításával a maximális forgatónyomaték maradt 280 Nm, de a motor 3950 helyett 3500-as fordulatszámon elérte a csúcsértéket.

Vannak a gépnek hibái, bár egyik sem olyan, ami 640 000 forintos áron eltántorítana egy használt BMW E38 728iA megvásárlásától. A legfeltűnőbb és a leginkább aggasztó a rozsdásodás a küszöbökön és a jobb oldali ajtók alján, a sárvédők rozsdapörsenései könnyebben kezelhetők. Belül a viseltes bőrüléseket még patinásnak szépítheti a rajongás az E38-ért, a megereszkedett a tetőkárpitot nehéz nem észrevenni. „Ha valaki ilyen régen van a szakmában, mint én, szinte ösztönösen kiszúrja az ilyesmit.”

A technika elsődleges problémája az olajfolyás a főtengelyszimmeringnél, aminek nem az alkatrészára a gond, hanem a megjavítása, mert le kell hozzá venni a sebességváltót. A ZF 5HP18-as, ötfokozatú automatikus váltó jól működik és cseréjéhez sem kell Dáriusz kincse. Bontottan jutányosan találni komplett váltót és mivel az E39-es Ötösben és az E46-os Hármasban is ez van, az utánpótlás biztosított.

Ez még autó, nem rom

Kevés kiábrándítóbb dolog létezik négy keréken egy lefingott luxusautónál, összevissza álló légrugókon, beteg váltóval, karácsonyfaként világító hibajelzőkkel, működésképtelen légkondicionálóval, foszlott bőrülésekkel, kihagyó hengerekkel, rozsdától ragyásan. Ebben az árkategóriában semmin nem érdemes megütközni.

Ezért is volt nagyon kellemes meglepetés a 640 000 forintos használt 7-es BMW működése. Váltója puhán, rántások nélkül kapcsol és működik benne a Steptronic, a kézi váltás. A vonulást nem törik meg aggasztó futóműzajok, nincs támolygás. 22 év és legalább 352 000 km után ez az autó váratlanul sokat megad eredendő méltóságából.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 95

Csendes, szépen suhanó, támolygásmentes autó a 640 000 forintért vett 728iA

Kevés ennyire szűretlenül autószerű, aktívan vezethető luxusautó létezik. A még nem fogasléces, hanem golyópályás szervokormány némi erőt igényel, a gázpedál ellenállása is jelentős.

Könnyen, lazán fordul, jó a kilátás a mély övvonallal, az E38 városban is elég jól használható, nemcsak hosszú utakon. A futómű elöl sima MacPherson, de súlycsökkentési okokból egy nagy trapéz vagy háromszöglengőkar helyett kettéosztott alsó lengőkarral, ezt jelenti az aufgelöste untere Lenkerebene. A hátsó, oldalanként négy lengőkaros kerékfelfüggesztés összetettebb az elsőnél, az E31-es 8-asból származik.

Így indul és szól a soros hathengeres motor

a videó a hirdetés után indul

Kevés extra, kevesebb hibaforrás

Sok finomság található a belső térben, például az automatikus légkondicionálóban nemcsak a hőmérséklet állítható oldalanként, de a befúvás erőssége is, míg az E39-es Ötösben csak a hőmérséklet.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 96

Márton nem csíramentes, szépségversenyre benevezhető autót akart, hanem egy olcsó E38-as 7-est járni, aminek minden nap örülhet

Mint a tulajdonostól megtudtam, egy E38 felszereltsége a hamutartó feletti kapcsolósoron mérhető fel a leggyorsabban. Itt az első ülésfűtés kapcsolói között üres ez a felület, nincs motoros állítású hátsó roló, ülésmasszírozás, hűtőszekrény, dupla üvegezés, színes LCD-kijelzős navigáció, ami álló helyben tévéképernyő volt.

A modern kort jelzik a kormányán megtalálható gombok, a kihangosítós autótelefon, kívánságra hátsó kagylóval, ahová a csúcsmodellben elektromosan állítható háttámla-, fejtámasz- és deréktámasz-mozgatást kérhetett a tehetős ügyfél. Rendelhető volt külön klimatizálás a hátsó utasoknak, létezett megvilágít sminktükör, amit nem a tetőből, hanem az első fejtámlák hátoldaláról hajthattak ki a sofőrrel utazók.

Autótelefon a Westel 900-tól

Az extralista szinte a végtelenbe ér, de az E38 szériafelszereltsége a korabeli német iparági szokásokhoz mérten nagyvonalú. Alapáron járt hozzájuk a légkondicionáló, az amerikai piacra tekintettel a pohártartó és a sebességtartó automatika is. Utóbbinak komoly működtetőegysége trónol a motortérben, mert ez az autó még elektronikus gázpedál nélküli verzió, de már benne van a fékezéssel is ható kipörgésgátló, az ASC+T.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 97

Külön SIM-kártyával működik az autótelefon. Kihangosítója is van

Talán a legnagyobb mutatvány az autótelefon. A telekommunikációs modul a csomagtartó bal oldalfalában lakik, a SIM-kártya beépítése óta a telefon kiválóan működik. A kagylót felvéve világít a Westel 900 felirat és a kézibeszélő helyett kihangosítva is telefonálhatunk 22 éves autóból! A mikrofon fent van, ahonnét a nagyon megnyerő derengés árad a hangulatvilágítással, a beszélgetőpartner hangja az első hangszórókból jön.

Hibák, javítások az első évben

Az elmúlt évben javításokra fordított összeg nem rúg túl nagyra. A vízpumpacsere termosztáttal és munkadíjjal együtt 50 000 forintot vitt el. A generátorban a feszültségszabályozó alkatrészára 15 000 Ft volt, ezt házilag kicserélte a tulajdonos. A következő feladat az egyik ABS-jeladó kicserélése.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 98

Mivel az ötfokozatú kézi váltós E38-ban kettős tömegű a lendkerék, szervizköltségei alapján az automatikus váltó kényelme nem okoz aránytalan többletkiadást

Az olajcseréket a tulajdonos végzi. A mintegy hét liternyi, normális minőségű motorolaj és a MANN Filter szűrő 20 ezer forintból kijön. A differenciálműben elegendő volt az olaj, a váltót békén hagyta a használt E38-as BMW gazdája, mert az olajcserekor betöltött agresszívebb, friss olaj árthat is egy 350 000 kilométeres váltónak.

Mindenesetre a váltójavításra van félretéve 300 ezer forint. Mivel a kézi váltós E38-asban kettős tömegű a lendkerék, ennek cseréje a kuplungszettel és a munkadíjjal együtt alig kerül kevesebbe, mint az automatát megjavíttatni.

Használt BMW E38 728i, 640 000 forintért
Hülyeség az egész, ennyiért csak a G Astra
13% (303)
Hülyeség, de engem is vonz
35% (836)
Nem hülyeség, ezt én is megvenném
26% (601)
Csak így érdemes élni
26% (619)

Szervizköltsége és a fenntartási kiadások alapján az összes 7-es BMW közül a hathengeres benzines E38-assal jártok a legjobban. Ha a 728i-ben cserélni kell a hidrotőkéket, az anyaggal és munkadíjjal együtt nagyságrendileg 160 000 forintba kerül. A 728i városon kívül 8-9 litert fogyaszt, futóműve nem érzékeny, alkatrészérai elfogadhatóak. Elődjével, az E32-vel szemben nagy előnye, hogy ebből a generációból sokkal könnyebb 250 000 kilométernél kevesebbet futott, nem vészesen rozsdás autót találni Németországban.

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 99

2793 köbcentis szívó sorhat surrog benne. 280 Nm a nyomatékmaximum 3950-es fordulatszámon, 10,8 l/100 km az átlaga a Spritmonitoron

7-es, 700 ezer forint alatt

A tulajdonos kockáztatott, de nem annyira sokat, amit a 700 ezer forint alatti 7-es elsőre sugallhat. Aki ilyen autóra vágyik és csekély költségkerettel valósítja meg ezt az álmát, nem árt ismernie a régi BMW-ket, saját kezűleg megszerelni ezt-azt és ami a legfontosabb, rászánni az időt és a pénzt az autókeresésre. Árban közel vannak egymáshoz a menthetetlen bontószökevények és a megőrzésre érdemes, napi használatba fogható autók.

Nemsokára bemutatunk egy jóval egymillió forint alatt megvett A8-as Audit 1997-ből, amely szintén 300 000 km felett jár és nemhogy széthullva nincs, de ma is jó kiállású, vonzó utazóautó. A szerencsének komoly szerepe van a dolog kimenetelében, de lehet jó karban lévő és olcsó luxusautót venni használtan. Álmodozás után talán érdemes lépni.

Utángyártott alkatrészárak árai, BMW E38 728iA, 1997

Levegőszűrő 3900 Ft
Olajszűrő 2800 Ft
Pollenszűrő 3100 Ft

Olcsó luxusautó, használtan: pénztemető vagy főnyeremény? 100

Kövezzetek meg, ha nem így van, de a méltatlanul kevéssé ismert Boyke Boyer az E38-cal megalkotta a tökéletes arányú limuzinformát. 4984 mm hosszú, 1862 mm széles és 1435 mm magas az E38. A rövid tengelytáv is 2930 mm

Első stabilizátorkar 4000 Ft
Első alsó lengőkar, elöl 14 000 Ft
Első alsó lengőkar hátul 16 000 Ft
Hátsó felső lengőkar 13 000 Ft
Első fékbetét 10 400-21 300 Ft
Első féktárcsa 18 800-30 900 Ft

Vezérműlánckészlet 34 800 Ft
Vízhűtő 33 200
Klímakompresszor 97 900 Ft
Kettős tömegű lendkerék 120-150 000 Ft
Kettős tömegű lendkerék kuplungszettel 160-190 000 Ft
Hardy-tárcsa 9500 Ft
Légtömegmérő 15 000 Ft
Hengerfejtömítés-készlet 47 700 Ft

Kerekített, körülbelüli összegek. Forrás: saját gyűjtés a világhálózatról

Hány pontot adnál rá?
átlag
7.88
szavazat
1625
Hány pontot adnál rá?