Röviden – Ford Focus II
Mi ez? 2005 és 2011 között forgalmazott kompakt autó, modellfrissítéssel a 2008-as évre. Egyterűváltozata a 2003-ban bemutatott C-Max, kabriója a Focus CC.
Mennyibe kerül? Egymillió forint alatt elvihetők a legolcsóbbak, a 2011-es dízelek ára elérheti a 2,6 millió forintot. Ennél többet csak az ST és az RS ér.
Melyik motor jó bele? Nyilván az ST és az RS Volvo-eredetű öthengerese a kedvencünk. A földön maradva: a benzinesek közül a strapabíró 1,6-ost vennénk. Dízelből leginkább az 1,6 TDCi-t.
Mi van helyette? Tucatnyi kompakt autó. Csekély fenntartási költségei alapján az Opel Astra H, jó vezethetőségével a SEAT Leon II van közel, de mindkettő drágább valamivel.

Mintha egy új tesztautót látnánk a képen, pedig nem a 2008-as fotókat szedtük elő. Egyszerűen a Focus II bemutatásra választott használt autó öt és fél évesen is ennyire szépen mutat. 1,6 literes benzines motorjával és Trend Plus felszereltségével ez a változat az arany középút a kínálatban.

Kívül imponáló, belül kevésbé

Bár a műszerfal mutatós és felső része igényesen puha, a Ford csak ott áldozott jó anyagokra, ahol a papok táncolnak. Az ajtókárpit elöl sem túl szép, a hátsó műanyag ajtóborítás elég csúf. A belső tér nem vészelte át olyan jól az eltelt éveket, mint a karosszéria. Jellegzetes kopás látszik a légkondi kezelőfelületén és a rádión, az ezüst színű bevonat sok Focusban eltűnik a gyakran használt alkatrészekről. A küszöböt érdemes fóliával védeni, mert a cipősarkak csúnyán össze tudják karistolni a felületét.

Árához mérten a Ford Focus II sokat nyújt, de mintha azoknak lenne igazuk, akik szerint minőségileg visszalépés volt az első generációhoz képest
Puha a műszerfal felső része, a szépen megőrzött autóban alig látni kopást. A rejtettebb részeken a Ford spórolt rendesen

Puha a műszerfal felső része, a szépen megőrzött autóban alig látni kopást. A rejtettebb részeken a Ford spórolt rendesen

Ám ezek az apróságok nem befolyásolják az autó működését. A kettes Focus, ahogy az első generáció is, nagyon tud valamit. Az benne a varázslat, hogy akkor sem érződik öregnek, ha már bőven nem mai. Az egyszerre kényelmes és agilis futómű, a pontosan, kis erővel kapcsolható váltó és a nagyon eltalált kormányzás miatt egy ilyen jó állapotú Focust vezetni egyáltalán nem lemondás a kategória aktuális autóihoz képest.

Egyterű, kabrió, RS: gazdag a választék

Sok minden szól a Focus II mellett: az ötajtós 385 literes csomagtere kedvező érték, van elég rakodóhely, kényelmes az ülés, normális a zajszint és nagyon gazdag a választék. Motorból 80 és 305 lóerő között válogathatunk igényeinkhez mérten.

A kék ötajtósban a 100 lóerős motor jól vette a gázt, normálisan gyorsult, sem zúgó kerékcsapágy, sem futóműből jövő kopogás nem utalt arra, hogy az autó 120 000 kilométeren van túl, nagy arányban városi használattal.

Karosszéria: beázás, rozsdásodás, zörgések

Ha a próbaúton az autó jó benyomást kelt és karbantartása, javítása a szervizkönyv bejegyzéseivel és az elvégzett munkák számláival nyomon követhető, inkább a karosszéria vizsgálatára szánjunk több időt! Főleg az első évjáratokkal akadt gond e téren.

Rozsdásodás látszik a hátsó lengőkaron, de mértéke nem aggasztó

Rozsdásodás látszik a hátsó lengőkaron, de mértéke nem aggasztó

Nem a szokásos rétegvastagság-mérésre és a törésnyomok felderítésére gondolunk, hanem rozsdakeresésre. Sajnos a Focus II nagyon is képes rozsdásodni. A cikkhez fotózott autó lengőkarjain találkoztunk korrózióval. Bár mértéke távolról sem aggasztó, nem kelt bizalmat a termék minősége iránt. A Focusokon korrodálhat továbbá a sárvédőív illetve a küszöb és a sárvédő találkozása, ahol összegyűlik a sár. Ennél aggasztóbb az alváz és a motor alatti acélbölcső barnulása.

Futómű: a kormányszervóra ügyeljünk

A remek futómű nem sok kiadást tartogat. A Mazda3 BK-hoz hasonlóan elöl lengőkarral együtt cserélendő a szilentblokk 160-200 000 kilométer megtétele után. Külön szilentblokkot a lengőkarba préselve nem lesz igazán jó a felfüggesztés, óvakodjunk az olcsóbbnak tűnő, de rosszabb megoldástól! A komplett cserével együtt az alsó gömbfejből is újat kap az autó, ezt sem érdemes levágni és külön cserélni.

A Ford Focus második generációjában inkább a kormányrásegítéssel akadt macera, konkrétan a szervocső és a szervoszivattyú cseréje. Az autó kétféle szervokormánnyal készült, a sima hidraulikus is jó. Az erősebb szívó benzineshez (2,0) illetve a 110 és 136 lóerős dízelekhez járó elektrohidraulikus szervokormánnyal háromféle rásegítést lehet beállítani a menüben, de ez inkább játék. A kormányszervo-szivattyú cseréje drága mulatság,  a bontottak élettartama pedig nagyon bizonytalan. Érdemes inkább felújíttatni a szervoszivattyút, ami kb. 40 000 forintos kiadás a sima hidraulikus pumpa esetében, míg a gyári új alkatrész ára közelíti a 200 000 forintot.

Fogyasztási átlagértékek – benzines motorok
1,4 (80 LE) 7,74 l/100km
1,6 (100 LE) 7,83 l/100km
1,6 Ti-VCT(115 LE) 7,86 l/100km
1,8 (125 LE) 8,32 l/100km
2,0 (145 LE) 8,31 l/100km
2,5 ST (225 LE) 10,98 l/100km
2,5 RS (305 LE) 11,62l/100km

Dízelmotorok
1,6 TDCi (90 LE) 5,56 l/100km
1,6 TDCi (110 LE) 5,79 l/100km
1,8 TDCi (115 LE) 6,28 l/100km
2,0 TDCi (136 LE) 6,41 l/100km

Kövéren szedve a leginkább ajánlott motorváltozatok. A fogyasztási adatok forrása: Spritmonitor.de.

Óvatosan a gőzborotvával!

A fényezés nagyon sérülékeny, kőfelverődés nyomán a lökhárítóról nem ritkán lepereg a festék. Ha megsérült a festés, óvatlan gőzborotválás nyomán pénzérményi darabokban hámlik a fényezés a lökhárítóról.

Tulajdonosa nagyon elégedett az autóval, amelyet használtan vett

Tulajdonosa nagyon elégedett az autóval, amelyet használtan vett

Minőségileg az első évjáratok visszalépést jelentettek a köztudottan tartós és problémamentes első generációhoz képest. Egy fontos területen viszont sokkal jobb a második széria: ezen egy csavart oldva a kibillenthető fényszóró, így sokkal könnyebb égőt cserélni.

Motorok: pont jó az ezerhatos benzines

A gazdag motorkínálatból az 1,4-es és az 1,6-os szívó benzines motoroknak kevés baja lehet. Ha valami mégis, akkor a szükséges alkatrészárak árai nem egetverőek. Például az összes hengert kiszolgáló gyújtótrafó 27 320 forintba kerül márkaszervizben.

Rosszabb a helyzet, ha a fojtószelep adja meg magát, ami 130 520 forintos tétel. Elég nagy blamázs egy ilyen modern autónál, de nem kell motort mosni hozzá, hogy beázzon a gyújtórendszer. Az összes 110 lóerős és a legtöbb 90 lóerős dízellel szemben az 1,4 és 1,6 literes benzinesek hajtásláncában nincs kettős tömegű lendkerék.

Más a helyzet az 1,8 és a 2,0 literes négyhengeresekkel. Ezek is szívó benzinesek, ráadásul japán, a Mazdától átvett motorok, ráadásul láncos vezérlésűek, mégis sokkal több bennük a kockázat a használt Ford Focusokkal, mint a Ford saját motorjaival. A Volvo C30-S40-V50-hez hasonlóan ezekben is kettős tömegű lendkerék segíti a rezgéscsillapítást, de nem ennek a cseréje a  fő gond. Hanem az olajfogyasztási hajlam a megszoruló dugattyúgyűrűk miatt, ami mindkettőre áll. Ez azért baj, mert a Focusok értékéhez képest a gyűrűcsere és a hozzá kapcsolódó hengerfej-felújítás aránytalanul nagy, a szükséges ráfordítástól függően 200-500 ezres kiadás.

Gazdaságossági szempontból az 1,6-os benzines a legjobb választás. Fogyasztása általában 6-10 liter közötti

Gazdaságossági szempontból az 1,6-os benzines a legjobb választás. Fogyasztása általában 6-10 liter/100 km közötti. Az 1,8-as és a 2,0 literes Mazda-motorok olajzabálásra hajlamosak és kettős tömegű a lendkerekük

Mivel a Focus jellegzetes céges autó és inkább munkaeszköz, mint juttatás, a dízelek általában sokat futnak. Évi 50-60 ezer kilométer beleugrik partnerről partnerre száguldva, tehát a gyári turbó és a kettős tömegű lendkerék 3-4 év, 150-200 000 kilométer alatt elhasználódik.

Dízelek: újonnan nagyon jók, használtan óvatosan

A lendkerék alkatrészára 150 ezer forint körül van, kicserélni újabb 40-50 ezer forint és ebben még nincs benne az új kuplungszett, amivel együtt a lendkerékcsere 270-300 ezres tétel. A turbó felújítása ennek a fele, cseréje hasonló nagyságrend. Létezik olcsóbb alternatíva átalakító készlettel egytömegű lendkerékre, de ez nem megoldás. A kettős tömegű lendkerékre tervezett hajtásláncnak biztosan nem használ, ha a motort, a váltót jobban nyíró egytömegű lendkerékre építteti át valaki szerencsétlen autót.

Mert a kettős tömegű lendkerék védi is a motort a hirtelen fellépő nyomatéknövekedés igénybevételétől. Aminek van értelme, az a lendkerék jó minőségű felújítása kb. 75-80 000 forintért. Aminek a legtöbb értelme van, az megvenni a 90 lóerős, 66 kW teljesítményű 1,6 TDCi-t, amelyben nincs részecskeszűrő és sok esetben kettős tömegű lendkerék sem, de meglétükről a márkaszervizek tudnak biztosat mondani az alvázszám ismeretében.

Különösen az 1,8 TDCi-t kerülnénk, mert a 200 ezres szerviznél előírt komplett vezérműszett csere az 1,8 TDCi esetében 270 ezer forintba kerül márkaszervizben. Ugyanez a költség az 1,6-os dízeleknél, az eltérő konstrukció és a rövidebb normaidő miatt, nem egészen 60 000 Ft ugyanitt.

Használt autó: Ford Focus II 69 Ha már dízel, akkor 1,6 TDCi

Az injektor sem tart örökké, egy darab cseréje furattisztítással és tanítással 90-100 ezer forintba kerül. A 2,0, az 1,8 és az 1,6 TDCi motorok majdnem minden változata kettős tömegű lendkerekes, így alapesetben a 90 lóerős verziók is.

Az 1,8-as dízel mellett szól viszont az ezerhatosnál bővebb olajtöltet, a nagyobb mennyiségű olaj jobban bírja a 20 ezres olajcsere periódust. Bár aki sok évre tervez egy modern dízel autóval, az eleve jobban jár, ha motortól függetlenül elfelejti a 25-30 ezres periódusokat és 10 000 kilométerenként friss kenőanyaggal kényezteti a motort. A Focus sem úszta meg a kortárs C-Max 1,6 TDCi CVT-váltóját. A fokozatmentes váltókban olyan sok nyomatékátvivő láncot kellett cserélni, hogy ezzel a hamar kimúlt verzióval nem kockáztatnánk. A 90 lóerős 1,6 TDCi-hez volt még hagyományos, nyomatékváltós automatikus váltó, de csak négyfokozatú.

Árak: egymilliótól felfelé

Ez így egyben sok hibalehetőségnek tűnik, de a Focus megéri az árát, mert nem kerül sokba. A temérdek flottaautó, a Ford nagy akciói, nem túl erős arculata és a rendőrség 1500, jórészt már leadott kombija lenyomja a típus árát.

Kitűnő futóműve miatt a Focus II abszolút mai autónak érződik, pedig jó nyolc éve jelent meg

Kitűnő futóműve miatt a Focus II abszolút mai autónak érződik, pedig jó nyolc éve jelent meg

A két generáció ára összeér, a legolcsóbb kettes Focusok 950 000 forint körül elhozhatóak. Nincs igazán árkülönbség a karosszériaváltozatok között, a kombi sem drágább a limuzinnál vagy a ferdehátúnál. Több hibalehetőségük miatt a dízelek sem érnek többet a kevesebbet futó benzineseknél, zsebünkben 1-1,1 millió forinttal már sok ajánlat közül válogathatunk.

Leadott rendőrautó: ne zárjuk ki!

Saját magunknak 1,5 millió forintért vennénk benzines kombit, ezért az összegért igen kulturált autókat is ki lehet fogni. Nem zárnánk ki a szolgálatból kivont rendőrautókat sem, mert ezeknél legalább tuti a 120 ezer kilométer alatti futásteljesítmény és a márkaszervizes karbantartás. A Focus II jó autó, megéri rászánni az időt egy szép állapotú megtalálására.

Mellette – Ellene
 
 • Széles motorpaletta
 • Sokféle karosszériaváltozat (3-4-5 ajtós, kombi, egyterű és kabrió)
 • Kimagasló sportváltozatok (ST is, nemcsak az RS)
 • Józan alkatrészárak
 • Strapabíró technika
 • Országosan egységes költségű kötelező szervizek a márkaszervizekben
 • Nagyon jó ár/érték arány
 • Kitűnő dízelek (a Peugeot-tól)
 
 • Gondok a karosszériával (rozsda, beázás)
 • Sok a céges, ütött-vágott példány
 • Közepes hátsó lábtér
 • Olcsó hatású anyagok az utastérben
 • Átlagos benzines motorok
 • Olajfogyasztási hajlam és kettős tömegű lendkerék a Mazda eredetű 1,8-as és 2,0 literes benzinesnél
Milyen használt autó szerinted a kettes Focus? Adnád érte a saját pénzedet?
1
6% (207)
2
4% (135)
3
1% (39)
4
1% (33)
5
3% (104)
6
4% (138)
7
10% (365)
8
24% (847)
9
15% (538)
10
32% (1109)