Amikor olyanokat állítunk, hogy a Peugeot e-208 a szegmens első villanyautója, ne feledkezzünk meg a francia konkurens elektromos városi kisautójáról. A Renault Zoe évek óta igyekszik elfogadtatni az európai vevőkkel az elektromos közlekedés előnyeit. Sikere és érdemei elvitathatatlanok, ugyanaz viszont vele a baj, mint a Toyota Priusszal: nem akar átlagosnak látszani. A Peugeot máshogy gondolkodott, és mainstream modelljét, a 208-ast alakította ki elektromos üzemre – mégpedig a kezdetektől fogva.

Villanymotorral is kapható lesz a Peugeot 208 1

Az e-208 ugyanis az alapmodell speciális padlólemezének köszönhetően nem igazán követel kompromisszumokat a mindennapi használat során: az utastér alatt elhelyezett akkumulátorok révén a helykínálat nem csorbul, állítja a gyártó.

Ez a bizonyos akkumulátorcsomag 50 kWh kapacitásával akár 340 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé, és ez már a szigorúbb WLTP norma szerint, tehát valószínűleg tényleg számolhat ennyivel a felhasználó. A használati értéket 8 éves, 160 000 kilométeres akkumulátor-garancia javítja.

Villanymotorral is kapható lesz a Peugeot 208 67

Speciális abroncsok javítják a gördülési ellenállást

A 100 kW (134 LE) teljesítményű villanymotor háromféle üzemmódban használható: maximális hatótávolságot biztosító ECO, dinamikusabb teljesítménykifejtésű SPORT, valamint a kettő között balanszírozó NORMAL.

Ahogy üzemmódból, töltési módozatból is három lehetséges: az autó feltölthető egyszerű 230 voltos hálózatról, otthoni fali töltőről, valamint nyilvános gyorstöltőről. Előbbi több mint 20 órát vesz igénybe, a másodiknál 8 órára írják a feltöltés időtartamát, egy 100 kW-os rapid charger pedig 30 perc alatt 80 százalékra tölti az akkukat.

Villanymotorral is kapható lesz a Peugeot 208 68

A töltési folyamat a távolból vezérelhető, illetve programozható; a téli hónapokban olyan rendszerek segítik az utastér temperálását, mint az akkumulátorról működő, nagy teljesítményű (5 kW) fűtőelem, az utastéri hőszivattyú, a hagyományos klímaberendezéseknél jobb hatásfokú klímaberendezés, valamint a fűthető ülések.

A Peugeot egy sor szolgáltatást is kínál majd új villanyautójához, a töltőpontokat is figyelembe vevő útvonaltervezőtől a vezetési stílust optimalizáló oktatóprogramon át a speciális asszisztencia és szervizcsomagokig. Már most gondolnak az autó továbbértékesítésére: a Peugeot beméri és tanúsítvánnyal igazolja a használt e-208-asok akkumulátorának állapotát, ami várhatóan sokat javít majd a modell értéktartásán.

Villanymotorral is kapható lesz a Peugeot 208 69

A vadonatúj Peugeot 208 alapmodell jellemzőiről ide kattintva olvashatsz.