Zsinórban harmadjára kapott ki időmérő edzésen Max Verstappen – miután Monacóban Charles Leclerc, Kanadában pedig George Russell szerezte meg az első rajtkockát, a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon Lando Norris indulhat az élről. Óriási kört autózott a szombati kvalifikáció legvégén a McLaren brit pilótája, aki egy hajszállal verte meg a szezon első hét időmérőjén győzedelmeskedő hollandot.

Norris így pályafutása második pole-pozícióját gyűjtötte be, mellőle Verstappen, mögüle, a harmadik helyről pedig a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton várhatja a piros lámpák kialvását. Az időmérő végén a korábbi F1-es pilóta, Marc Gené készítette az interjúkat az első három helyezettel.

„Nagyjából tökéletesen sikerült a köröm” – kezdte Norris, aki a 2021-es Orosz Nagydíj után nyert újra időmérő edzést. „Ha jó körön vagy, általában izgulsz, ezúttal viszont végig szinte tökéletes volt a kör. Szoros volt, de nagyon örülök. Mondanám, hogy a legjobb pole-köröm volt, de eddig nem sok ilyenem volt.”

„Eddig az egész hétvége kiélezett volt, úgyhogy egy tökéletes körre volt szükség, és össze is raktam. Nagyon gyorsak vagyunk az utóbbi két hónapban, de eddig a pole-pozíció nem jött össze, mert hiányzott a tökéletes kör.”

„Max és a Red Bull egy kicsit erősebbnek tűnt ezen a hétvégén, azonban a legutóbbi futam óta végrehajtottunk néhány apró módosítást. Tudom, hogy nehéz lesz Max, Lewis és a többiek ellen, de azért vagyunk itt, hogy nyerjünk” – tette hozzá.

F1: Verstappenen még Pérez sem segített 2

Az időmérő edzés első három helyezettje (b-j): Max Verstappen (holland, Red Bull, 2.), Lando Norris (brit, McLaren, 1.), Lewis Hamilton (brit, Mercedes, 3.). (Fotó: Clive Rose/Formula 1/Getty Images)

Verstappen beismerte, hogy csapattársa, Sergio Pérez szélárnyékkal „segítette” őt a Q3-ban, de a pole-pozícióhoz a mexikói közreműködése sem bizonyult elégnek.

„Azt hiszem, egész jól összeszedtük magunkat az időmérőre. Egész hétvégén az egyensúlyt kerestük” – nyugtázta a háromszoros világbajnok. „Elégedett vagyok az időmérőmmel, még egy szép szélárnyékot is kaptam Checótól a Q3-ban, de sajnos nem volt elég. Néha előfordul, de összességében továbbra is elégedettek lehetünk a teljesítményünkkel.”

„Véletlen volt” – mondta Pérez szélárnyékáról. „Azt sem tudtam, hol van a pályán, aztán megmondták, így úgy voltam vele, hogy megpróbálok belekapaszkodni.”

F1: Verstappenen még Pérez sem segített 3

Két brit az első háromban. (Fotó: Kym Illman/Getty Images)

A hétvége elején még a Mercedes szabotázsügyétől volt hangos a sajtó, ami miatt rendőrségi eljárás is indult, ennek ellenére Hamilton az idei legjobb egykörös eredményét elérve harmadik lett, míg a házon belüli küzdelemben mindössze két ezredmásodperccel győzte le George Russellt.

„Nagyon örülök. Rendkívül hálás vagyok azért, hogy az első háromban lehetek. Elég nehéz év volt, de mindenki keményen dolgozott a gyárban, és most kezdjük látni, hogy fokozatosan lépdelünk előre” – nyilatkozta a hétszeres vb-győztes brit. „Nem feltétlenül számítottam arra, hogy megszerezhetem a pole-pozíciót, de időnként úgy tűnt, hogy közel lehetünk hozzá.”

„Óriásit léptünk előre, ez pedig minden egyes embernek köszönhető, aki a gyárban a tervezésen dolgozott, szorgalmazta az új alkatrészek elkészítését, amiket aztán be tudunk vetni ezeken a versenyeken. Lassan versenyautóvá válik az autónk, amivel remélhetőleg képesek leszünk felvenni a harcot az előttünk lévő srácokkal.”