A héten jelentették be, hogy Nyck de Vriesnek nincs tovább maradása az AlphaTauri Forma-1-es csapatánál, így tíz futam után, a jövő hétvégi Magyar Nagydíjtól az anyacsapat Red Bull korábbi versenyzője, a bajnokságba így visszatérő Daniel Ricciardo váltja őt.

Sebastian Vettelben, a Red Bull négyszeres világbajnok korábbi versenyzőjében „vegyes érzések” kavarognak a pilótacsere kapcsán – nem ért egyet a Red Bull döntésével, erről az ITV-nek nyilatkozva beszélt. „Egyrészt nagyon örülök Danielnek, mert nagyon kedvelem őt, együtt is versenyeztünk” – kezdte a német. „Másrészt őszintének is kell lenni. Ami pedig Nycket illeti, kár, hogy így ért véget.”

„Szerintem nagy lehetőséget kapott, de talán nem úgy alakultak a dolgok, ahogy arra számított, vagy az emberek várták. Ezt kicsit durva, főleg, hogy ilyen hirtelen ért véget. Brutális” – tette hozzá Vettel, aki 2007-ben és 2008-ban próbálgatta a szárnyait a faenzai kiscsapatnál, amit akkor még Toro Rossónak hívtak.

F1: Brutálisnak tartja Vettel, ahogy elbántak az újonccal 2

Sebastian Vettel tavaly év végén vonult vissza a Forma-1-ből. (Fotó: Dan Istitene/Formula 1/Getty Images)

„Tavaly találkoztam vele először, és az a benyomásom, hogy nagyon jó ember, és jó versenyző is” – mondta De Vriesről a Motorsport.com cikke szerint. „Nyert a Forma-2-ben és más nemzetközi bajnokságokban, így jól ismerik, és remélem, hogy ez most nem ejt csorbát a pályafutásán. Az emberek arra számítanak, hogy mégis, és ez nem helyes. Talán ez a tíz futam nem úgy sikerült, de egyrészt kívülről nem látjuk, mi történt, másrészt még mindig nagyon jó versenyző.”

Vettel korábbi csapattársa, Mark Webber – aki ugyanúgy a Red Bull színeiben versenyzett – közben arra emlékeztetett, hogy már korábban azt tanácsolta Ricciardónak, hogy ne hagyja el a Red Bull családját a 2018-as szezon végén. A többszörös futamgyőztes, későbbi endurance-világbajnok ausztrál úgy látja, honfitársának most gyorsan el kell kapnia a fonalat.

„A stopper nem hazudik, vagy nyomást gyakorolsz, vagy rád helyeznek nyomást” – jelentette ki Webber. „Most újra a rajtrácson van, ezért gyorsan fel kell vennie a lépést Jukival [Cunoda – szerk.], és remélhetőleg újra jól fog teljesíteni.”