F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen

Max Verstappen és Charles Leclerc ki-ki meccsét hozta a 2022-es Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj fináléja, melyet végül a Red Bull hollandja nyert.

F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat a Ferrari kettőse, Charles Leclerc és Carlos Sainz előtt. A holland csak az utolsó körökben vezette az 50 körös futamot: eleinte a pole-ból rajtoló csapattársa, Sergio Perez, majd Leclerc vezetett, mielőtt az utolsó körökben komoly meccsbe nem kezdett a monacóival.

A legszerencsétlenebbül a negyedikként befutó Perez járt, aki úgy veszítette el a vezetést, hogy épp kiállása után küldték a pályára a virtuális biztonsági autót a williamses Nicholas Latifi autótörése miatt. A mexikói ekkor esett vissza a negyedik helyre, Sainz mögé, és ott is maradt.

F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen 1

Nicholas Latifi

A vezetést Leclerc örökölte meg, és Verstappennel együtt hamar elléptek kollégáiktól. Egy második virtuális biztonsági autós szakasz után, melyet több autó egyidejű leállása és kiesése (Fernando Alonso – Alpine, Daniel Ricciardo – McLaren, illetve a bokszban Valtteri Bottas – Alfa Romeo) okozott, a végjáték következett, ahol több taktikus oda-vissza előzés, illetve DRS-es játszadozás után Verstappen tudta előreverekedni magát.

F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen 2

Leclerc és Verstappen

Az élcsapatok mögött George Russell lett a legjobb a Mercedesszel, csapattársa, Lewis Hamilton a futam végére össze tudott kaparni egy pontot tizedik helyével. Közéjük befért még a csapattársával, Alonsóval óriásit vívó Esteban Ocon (Alpine), Lando Norris (McLaren), Pierre Gasly (AlphaTauri) és Kevin Magnussen (Haas).

A futam 19 indulójából (Mick Schumacher nem állt rajthoz) csak 14-et értékeltek, az említetteken kívül Cunoda Juki vérzett még el: az AlphaTauri japánja a rajtrácsra kivezető körön megállt lerobbanó kocsijával. Alexander Albont értékelték még, de a Williams-pilóta nem látta meg a kockás zászlót, miután ütközött Lance Stroll Aston Martinjával. Miatta dupla sárga zászlót is lengettek az utolsó körökben, melynek lehet még utóélete.

F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen 3

 

Az egyéni bajnokságot Leclerc vezeti 45 ponttal a 33 pontos Sainz előtt, Verstappen a harmadik 25 ponttal. Őt Russell követi 22 egységgel, Hamilton az ötödik 16-tal. Hatodikként a 14 pontos Ocon várhatja a folytatást. A konstruktőrök között a Ferrari 78 ponttal vezet a 38 pontos Mercedes és a 37 pontos Red Bull mögött, negyedik az Alpine, ötödik pedig a Haas 16 és 12 egységgel.

A világbajnokság két hét múlva Ausztráliában folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Sötétedéskor, 25 fokos levegő- és 29 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2022-es szezon második Forma-1-es futamára, a Szaúd-arábiai Nagydíjra.

Az év 2. pole-pozícióját Sergio Perez szerezte meg a Red Bull-lal a Ferrari párosa, Charles Leclerc és Carlos Sainz előtt. A második sort a Red Bull-os Max Verstappen tette teljessé, mögötte Esteban Ocon (Alpine), George Russell (Mercedes), Fernando Alonso (Alpine), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Pierre Gasly (AlphaTauri) és Kevin Magnussen (Haas) várhatták a piros lámpák kialvását a legjobb tízből.

F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen 4

Nem fért be a legjobbak közé Lewis Hamilton: a Mercedes britje már a Q1-ben elvérzett szombaton, így csak a 15. helyről kezdhette az 50 körös száguldást. Ez eggyel jobb volt, mint rajtpozíciója, köszönhetően annak, hogy szombati brutális balesete után Mick Schumacher nem állt rajthoz a futamon. Az időmérő után egy büntetés is befolyásolta a rajtfelállást: Daniel Ricciardót sorolták hátra három hellyel, a McLaren ausztrálját egy feltartás miatt szankcionálták így.

Sainz indulása egyébként veszélyben forgott: a Ferrari a rajt előtt szűk egy órával problémát talált az 55-ös rajtszámú autónál, de úgy tűnt, időben megoldották a gondot.

Nem járt ilyen jól Cunoda Juki, az AlphaTauri japánja. Már az időmérőn sem tudott mért kört futni motorproblémák miatt, melyek ismét utolérték a rajtrácsra kivezető körön. Versenye már ott véget ért, így csak 18 autó kezdhette a nagydíjat.

Az idei évtől már nem befolyásolják az időmérőn használt gumik a rajtgumikat, szabadon választhatnak abroncsot a Q3-ba jutók is. Szinte mindenki a közepes gumikat választotta a rajthoz, kivételt csak Magnussen, Hamilton és Sebastian Vettel helyettese, Nico Hülkenberg (Aston Martin) jelentett: ők a keményekkel startoltak.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egykiállásos taktika lehetett volna, közepes-kemény elosztásban, cserével a 15-20. körök között. Hasonlóan gyorsnak gondolták a kétcserés közepes-kemény-közepes változatot 13-18 körös közepes abroncsos etapokkal, alternatívaként pedig ott volt még a lágy-kemény-közepes variáció, például azoknak, akik biztonsági autós szakaszokra játszottak.

vége 0 új esemény

2022 Forma-1 Szaúd-arábiai Nagydíj

19:05

Rajt/1. kör

Perez és Leclerc megtartotta rajthelyét, Verstappen azonban lerajtolta Sainzot. A mexikói már fél kör után jelentős előnyt autózott ki az élen.

19:06

2. kör

Az állás: Perez, Leclerc, Verstappen, Sainz, Ocon, Russell, Alonso, Bottas, Magnussen, Norris. Hamilton a rajtnál egy helyet jött előre, a 14. helyen autózott a brit.

19:09

3. kör

Perez 1,3 másodperces előnyt autózott ki Leclerc-rel szemben, de őt még messzebbről követte Verstappen. Sainz próbált egy másodpercen belül maradni a hollandhoz képest.

Ocon elveszítette az ötödik helyet Russell Mercedesével szemben.

19:10

4. kör

Hamilton nemigen jött előre a rajt óta, Stroll és Ricciardo mögött, a 14. helyen autózott. “Semmi tapadás” – közölte csapatával a rádión a kemény gumikon autózó brit.

19:11

5. kör

A két Alpine-pilóta majdnem ütközött egymással a célegyenesben, miután Alonso el akarta venni Ocontól a 6. helyet, de a francia nem hagyta.

Norris a második körben elvette Gaslytól a 10. helyet, de a francia visszavette azt a brittől.

19:12

6. kör

Alonso újra megpróbálkozott az előzéssel, de Ocon nem hagyta magát a 6-7. helyen. Mindezt Russell köszönte szépen, és ellépett tőlük az ötödik helyen.

19:14

7. kör

Perez 2,5 másodpercre növelte előnyét az élen, Leclerc mögött pedig csak 1,4 másodperccel érkezett Verstappen.

Alonsónak ezúttal összejött az előzés, de Ocon ezúttal is az utolsó pillanatig védekezett.

19:16

8. kör

Leclerc hátsó lámpái nem működtek Verstappen tájékoztatása szerint. Ocon közben visszatámadta Alonsót, de csak az első sikán levágásával jött össze neki az előzés. A pozíciót emiatt visszaadta a spanyolnak, de Bottas teljesen utolérte őket.

19:19

10. kör

Perez előnye beállt 2,5 másodperc környékére Leclerc előtt. Mögötte Verstappen és Sainz érkezett. Leclerc azt a tájékoztatást kapta, hogy a Ferrari gumikopása jobb, mint a Red Bullé.

Hamilton is elkezdett felkapaszkodni, Stroll megelőzésével a 12. volt ekkor. A kerékcserék is elkezdődtek Ricciardo kiállásával.

19:20

11. kör

Az Alpine-ok kicsit meglógtak Bottastól és Magnussentől, akik szintén saját csatát vívtak a 8-9. helyen.

19:22

12. kör

A futam negyedéhez érkezve az állás: Perez, Leclerc, Verstappen, Sainz, Russell, Alonso, Ocon, Bottas, Magnussen, Gasly. Hamilton megelőzte Norrist a 11. helyért.

Ocon közben újra betámadta Alonsót, sikertelenül.

19:23

13. kör

Vizsgálat indult Csou ellen, aki korábban az első sikánt átvágva előzte meg Albont, de a pozíciót nem adta vissza neki.

19:25

14. kör

Az élen Perez, Leclerc, Verstappen és Sainz között 2,5 másodperc volt a differencia páronként, egyenletesen beálltak a pilóták.

Bottas kettéválasztotta az Alpine párosát, átvette a hetedik helyet Ocontól. Hamilton is feljött a pontszerzők közé Gasly megelőzésével.

Csou meg is kapta 5 másodperces büntetését, ahogy arra számítani lehetett.

19:28

15. kör

Leclerc-ék az elévágáson gondolkodhattak rádiózásuk alapján. Perez 2,5 másodperccel vezetett előtt, és egyre többen jártak már ekkor a bokszban. Perez rá is ugrott a csalira, kemény gumikat kapott a mexikói, de sem Leclerc, sem Sainz nem váltott friss gumikra.

19:30

16. kör

Latifi a falba állt az utolsó kanyarban, virtuális biztonsági autót “küldtek” a pályára. Ezzel Perez most rosszul járt, ugyanis az ekkor cserélő Leclerc és Verstappen átugrotta őt.

A virtuális biztonsági autóból később valódi lett.

19:32

17. kör

A lezavart kerékcserék után az állás: Leclerc, Verstappen, Perez, Sainz, Russell, Magnussen, Hamilton, Alonso, Hülkenberg, Bottas. Felkerült tehát az első tízbe mindhárom keményeken rajtoló pilóta, azaz Magnussen, Hamilton és Hülkenberg. Ők nem jártak még a bokszban. A komplett mezőny kemény abroncsokon körözött.

19:34

18. kör

Nem tisztázott, hogy Sainz vagy Perez haladt-e át előbb a biztonsági autós vonalon, Sainz szerint – aki ekkor Perez mögött volt – ő a harmadik hely jogos tulajdonosa.

19:37

19. kör

A stewardok megüzenték, hogy feljegyzik Sainz panaszát. A visszajátszások szerint a Ferrari spanyolja volt előrébb a kérdéses vonalnál.

19:38

20. kör

20 kör után 17 autó maradt versenyben, amikor is a biztonsági autó visszatért a bokszba a kör végén. Sainz és Perez között nem változott a helyzet, a mexikói maradt elöl.

19:41

21. kör

Leclerc a célegyenes legelejétől versenytempóra kapcsolt, de kevés támadási felületet hagyott Verstappennek, így maradt az élen. Perez elengedte Sainzot a korábbi eset miatt, így nem kaphat büntetést a mexikói, ha szabálytalan volt.

19:44

23. kör

Leclerc előnye egy másodperc körül táncolt Verstappen előtt, Sainz további másfél másodperces lemaradással követte a hollandot. Perez is közel volt a spanyolhoz, őket Russell, Magnussen és Hamilton üldözte. Kisebb lemaradással autózott Alonso, Hülkenberg és Bottas a maradék pontszerző helyeken.

19:46

24. kör

Hamilton megelőzte Magnussent az utolsó kanyar előtt, de a célegyenesben a DRS-sel visszajött a Haas-pilóta, és játszi könnyedséggel visszavette a hatodik helyet a dán.

Bottas közben Hülkenbergtől vette át a 9. helyet.

19:48

25. kör

Féltávnál Hamilton újra megtámadta Magnussent, de ezúttal okosabban tette: a DRS-t a brit nyithatta. Mercedesével feljött így a 6. helyre, Russell mögé.

Hülkenberg kicsúszott a legjobb tízből, Ocon és Ricciardo is elment mellette.

19:50

26. kör

Csou a versenyirányítás szerint nem töltötte le büntetését, valami hiba csúszhatott közbe az Alfa Romeónál.

19:51

28. kör

Verstappen jelentette, hogy Leclerc ráhajtott a fehér vonalra, ami a bokszutca bejárata felé tereli a versenyzőket. Ezt elvileg nem tehetik meg a pilóták.

Csou közben bokszutca-áthajtásos büntetést kapott az öt másodperces büntetés le nem töltése miatt.

19:53

29. kör

Az állás: Leclerc, Verstappen, Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Magnussen, Alonso, Bottas, Ocon. Az élen a monacói DRS-távolságon kívül tartotta a hollandot, de csak minimálisan.

19:54

30. kör

Hülkenberg időközben több helyet is veszített: a német már csak a 14. volt ekkor, és még nem járt a bokszban – hasonlóan Hamiltonhoz (6.) és Magnussenhez (7.).

19:57

31. kör

Leclerc és Verstappen egyértelműen elléptek csapattársaiktól: a harmadik Sainz lemaradása 3,7 másodperc volt a Red Bull hollandjához képest.

19:59

33. kör

Leclerc századokkal csak, de növelgeti előnyét Verstappennel szemben. Red Bull-részről a stratégia a fárasztás volt, el akarták használtatni a Ferrarin lévő gumikat.

20:00

34. kör

Befagytak a csaták Dzsiddában, senki sem volt igazán közel ahhoz, hogy megelőzze az előtte haladót, vagy legalább megtámadja.

20:02

35. kör

Eddig tartott a tétlenség: Alonso előzte meg Magnussent a hetedik helyért.

20:05

36. kör

Perez hibázott, átvágta a sikánt egy alkalommal. Az állás 15 körrel a vége előtt: Leclerc, Verstappen, Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Magnussen, Ocon, Norris. Ricciardo. A legjobb tízből kihullott Alonso és Bottas: a spanyol motorjából elment az erő, a finn a bokszba hajtott kereket cserélni.

20:08

37-38. kör

Alonso visszatért a bokszba, de rögtön utána Ricciardo alatt is megadta magát a technika. A spanyol majdnem visszaért a bokszba, az ausztrál azonban nem, de mindketten a boksz bejárata előtt álltak meg. Bottas is kiesett időközben, újra a bokszban járt, de be is tolták a garázsba őt.

A kavarodást, illetve a “beküldött” virtuális biztonsági autót kihasználva Magnussen, Hamilton és Hülkenberg is kereket cserélt.

20:09

39. kör

A bokszutca bejáratát bezárták, Hamilton mégsem járt a bokszba, csak a csapata várta őt.

20:11

40. kör

14 autó maradt versenyben a 18 rajtolóból. Hamilton a bokszutca bezárása miatt különösen rosszul járt, így sokat vissza fog esni a brit.

20:13

41. kör

10 kör maradt a Szaúd-arábiai Nagydíjból. A problémás autók:

A virtuális biztonsági autós szakasz véget ért, újraindult a száguldás, Hamilton is jött kereket cserélni.

20:15

42. kör

Hamilton csak a 12. helyre tért vissza Magnussen mögé, de elől Verstappen támadhatta Leclerc-t a győzelemért!

Az állás: Leclerc, Verstappen, Sainz, Perez, Russell, Ocon, Norris, Gasly, Stroll, Albon.

20:16

43. kör

Verstappen még a célegyenes előtt elment Leclerc mellett, így a monacói nyithatta a DRS-t. A Ferrari így visszaelőzte a Red Bullt.

20:18

44. kör

Verstappen és Leclerc gyakorlatilag állóra fékezték autójukat az utolsó kanyar előtt, a monacói okosabb volt, és ezúttal a jobb kigyorsítással lépett el a hollandtól.

20:19

45. kör

Miközben az élen zajlott a csata, Hamilton a 10. helyért csatázott Stroll ellen.

20:21

46. kör

5 kör maradt a futamból, és Verstappen újra megközelítette Leclerc-t az élen.

20:23

47. kör

Verstappen megelőzte a DRS-sel Leclerc-t, és az élen is maradt ezúttal.

20:24

48. kör

Verstappen az élre állása után a leggyorsabb kört is megfutotta, de Leclerc próbált rá tapadni, ahogy csak tudott.

20:26

49. kör

Stroll sárga zászlót okozott az első szektorban, miközben Albonnal összeértek. Emiatt Leclerc nem nyithatta a DRS-t a célegyenesben.

20:30

50. kör/Cél

Verstappen végül az élen tudott maradni és megnyerte a Szaúd-arábiai Nagydíjat, nyomában Leclerc-rel.

A dobogót Sainz tette teljessé, a pole-ból rajtoló Perez negyedik lett. Russell egy ötödik hellyel próbálta menteni a Mercedes napját Ocon, Norris, Gasly, Magnussen és a végül egy pontot összekaparó Hamilton előtt.

20:53

Végeredmény

F1: Verstappen nyerte a macska-egér játékot Leclerc ellen 1

Kép(ek) forrása: Getty Images