A korábbi erősorrend jelentős megborulásával indult a 2022-es Forma-1-es szezon első hétvégéje Bahreinben. A legjobb rajthelyekért a Ferrari és a Red Bull küzdöttek az időmérőn, a többiek – köztük a Mercedesszel – csak a középmezőny értékesebb pozícióiért vívhattak.

Valtteri Bottas is magabiztosságot nyert az új eredményeket látva: az Alfa Romeóval első hétvégéjét futó finn a hatodik rajtkockába állhat fel a vasárnapi rajtnál, közvetlenül excsapattársa, Lewis Hamilton mellé. Utódja, George Russell csak kilencedikként végzett a másik Mercedesszel.

“Miért is ne” – felelte Bottas arra a kérdésre, hogy szerinte sikerül-e átmenteni jó időmérős formáját a futamra. “A hosszú etapok nem voltak rosszabbak a rövideknél, az egyensúly jó volt. Nem látom, miért ne harcolhatnánk bármelyik csapattal, kivéve a Red Bullt és a Ferrarit. Ők a saját ligájukban játszanak, de a többiek harcolhatnak” – vélekedett a finn.

F1: Bottas leverné a Mercedest Alfa Romeójával 2

Valtteri Bottas

“Amikor a mai napra készültünk, láttuk, hogy bekerülhetünk a legjobb tízbe, de látva azt, hogy a hatodik hely is reális lehet, az mindenkinek meglepetés” – árulta el. “Fontos ez a csapatnak, mert az Alfa mögött jó néhány trükkös év állt.”

“Ha valaki azt mondta volna nekem tavaly Bahreinben, hogy egy sorban leszek Lewis-zal, elfogadtam volna. Ezek azonban még csak a kezdetek, az utazásunk kiindulási pontja. Most előre kell tekintenünk és inkább előrefelé mozognunk, mintsem hátra. Izgalmas lesz” – mondta Bottas. Az Alfa Romeo általános jó formáját mutatja az is, hogy újonc csapattársa, Csou Kuan-jü a 15. helyről indulhat, első időmérőjén a Q2-be jutott a kínai.