A napokban bocsátották közszemlére a Forma-1 2022-es naptártervezetét, ami sokak félelmét igazolta: ahogyan azt a szervezők már idén szerették volna, rekordszámú, 23 versennyel kalkulálnak, ami nyolc hónap alatt hét dupla és két tripla hétvége mellett vitelezhető ki.

Az egyre sűrűbbé és hosszabbá váló szezonok miatt korábban többen is ellenvetésüket fejezték ki, ezúttal Sebastian Vettel emelt szót. „Ez csak az én véleményem, nyilván nem számít, de szerintem nem kellene ennyi versenyt rendezni” – mondta a Motorsport.com-nak az Aston Martin pilótája.

„Ennek számos oka van. Szerintem az egyik, hogy ennyi már a nézőknek is sok. Már nem lesz különleges” – figyelmeztet a német, aki Max Verstappenhez hasonlóan másik oldalról is megközelítette a témát. „Együttérzek a személyzettel. Nekünk, versenyzőknek még könnyű dolgunk van: szerda este érkezünk, a vasárnap esti géppel már mehetünk is.”

„A csapatnak viszont [egy-egy hétvége] sokkal nagyobb stresszt jelent. Hétfőn vagy még az azt megelőző szombaton érkeznek, felépítik a garázs, előkészítik az autókat, majd végigdolgozzák a teljes hetet, aztán összepakolnak és mindent visszaküldenek a gyárba. Számukra ez egy olyan munka, ami minden hétköznapjuk és hétvégéjüket kitölti, nem jut idő önmagukra.”

Éles kritikát fogalmazott meg Vettel az F1-ről 2

„Azt hiszem, egy olyan időszakot élünk, amikor az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy nekik is van életük, és nem a munkáltatóiknak élnek” – jegyezte meg.

A négyszeres világbajnok szerint a királykategória óriási hibát vétene azzal, ha kiégetné saját dolgozóit csak azért, hogy több verseny legyen. A triplázások amúgy sem hatottak pozitívan a munkamorálra: többen is úgy döntöttek, hogy az állandó utazások miatt átállnak gyári munkára, rosszabb esetben pedig hátat fordítanak a versenyzésnek.

„Nem én vagyok a felelős, és biztosan vannak más érdekek is, csak arról van szó, hogy az embereknek egyensúlyt kell találniuk az otthoni életük és a munkájuk között. Számos fenntartható versenynek kellene lennie, amik segítik megőrizni a szenvedélyét, és nem azt eredményezi, hogy két-három éven belül kiszipolyozza a dolgozókat” – taglalta a német.

Vettel nem először bírálta a Forma-1-et, legutóbb azt jelentette ki, hogy amennyiben nem fordítanak kellő figyelmet a klímaváltozásra, kinyírhatják azzal a sportágat is.