Némi meglepetésre Valtteri Bottas kezdheti az élről a Forma-1 második sprintkvalifikációs futamát, miután az időmérő edzésen egy jól sikerült utolsó körrel legyőzte kollégáját, a nyolcadik világbajnoki címéért küzdő Lewis Hamiltont, igaz, a különbség mindössze 96 ezredmásodperc volt közöttük. Rengeteg a félreértés és hibás magyarázat ennek kapcsán, ezért fontos kiemelni, hogy ezzel Bottas nem szerzett pole-t, mivel azt hivatalosan a szombati sprint győztesének ítélik.

„Jól sikerült ez a kör, és ha ilyen történik, mindig jó érzéssel tölt el” – értékelt a leintés után Felipe Massának nyilatkozva a finn. „Jó móka volt, és most, hogy már a jövőm is biztos, nyugodtnak érzem magamat. Jól működött az autóm, a jövő év pedig roppant izgalmasnak ígérkezik számomra, várom már.”

„Arra számítok, hogy maximális pontszámmal zárom a holnapot, majd igyekszem jó munkát végezni vasárnap” – utalt a kvalifikáció közben bejelentett, motorcsere miatti tízhelyes rajtbüntetésére a Mercedes pilótája, aki feltűnően inkább arról beszélt, hogy mi lesz vele, ha távozik Brackley-ből.

Hamilton: Egyetlen ponttal is buktunk már el 2

Csapattársa, a pontversenyben jelenleg második Hamilton pedig a bajnokság állását boncolgatta főként. „Minden pont számít, persze, gratulálok Valtterinek, elképesztő kört rakott oda” – kezdte a brit. „A mi szempontunkból kezdett már jól kinézni a dolog, ő viszont gyorsabb volt nálunk, amire én már nem tudtam válaszolni.”

Veszítettünk már el bajnokságot egyetlen ponttal is

– jegyezte meg aztán Hamilton, utalva első évében, 2007-ben elszenvedett vereségére, amikor még a McLaren színeiben versenyzett. „Így ezek a sprintfutamok segíthetnek nekünk” – folytatta, míg zárásképpen az olasz rajongókról beszélt elismerően, akik két év után térhettek vissza a tribünökre.

Fél házzal rendezik idén az Olasz Nagydíjat

Tavaly a járványügyi intézkedések miatt zárt kapuk mögött versenyzett a Forma-1 a monzai pályán, csak egészségügyi dolgozók kaptak meghívást munkájuk elismeréseként.

Idén a férőhelyek 50%-ára árusíthattak jegyeket, de a részvételt védettségi igazolványhoz kötik, emellett a kötelező maszkviselés is visszafoghatja a tifosi korábban megszokott lelkesedését.

Hamilton: Egyetlen ponttal is buktunk már el 3

Olasz lapértesülések szerint emiatt mindössze alig több mint 15 ezer jegyet sikerült értékesíteni, ami a negyede annak, amit a szabályozás lehetővé tesz.

Max Verstappen, a tabella éllovasa szerint nem volt több a harmadik helynél ebben az időmérő edzésben. „Ez a versenypálya számunkra mindig is nehézséget jelentett” – vélekedett a Red Bull hollandja. „Kicsit még szenvedtünk a szabadedzésen, ehhez képest elég jól vissza tudtunk kapaszkodni. Remélem, a versenyen közelebb leszünk” – tekintett előre szűkszavúan.

Az olaszországi Forma-1-es hétvége rendhagyó lebonyolítása a második szabadedzéssel folytatódik szombat délben, ezt követi majd a sprintkvalifikációs versenyzés 16:30-as kezdéssel. Ennek eredménye határozza meg a vasárnapi rajtsorrendet – ekkor „élesednek” a különféle szankciók, mint például Bottas rajtbüntetése. Vasárnap az 53 körös Olasz Nagydíj már a szokásos időpontban, 15 órakor rajtol – a futamot képes-szöveges formában a Vezess is élőben közvetíti.