Miután Kimi Räikkönen koronavírus-tesztje pozitív lett szombatra virradóra, az Alfa Romeo a Forma-1-es Holland Nagydíj helyszínén tartózkodó Robert Kubicát ültette be a finn pilóta helyére a hétvége további részére. A lengyelnek mindössze egyetlen egy órás szabadedzést követően kellett helyt állnia a mezőnyben.

Az egyszeres futamgyőztes végül 18. lett a zandvoorti kvalifikáción, míg csapattársa, Antonio Giovinazzi pályafutása legjobb rajthelyét beállítva hetedik lett. “Reggel felkeltem és nem tudtam, mi történik. Hallottam, hogy csörög a telefon a szobában, de azt hittem, a szomszédban csörög. Felkeltem, de nem értettem” – mesélte Kubica beugrásának részleteit.

“Ellenőriztem a mobilomat, és láttam a nem fogadott hívásokat Fredtől [Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke – a szerk.]. Először azt gondoltam, hogy pozitív lettem, mert későn érkeztem ide, csütörtök délutánig Varsóban voltam. De aztán megnyitottam az eredményeket, és láttam, hogy negatív vagyok.”

“Ekkor felhívtam Fredet. Amikor ilyen korán hívnak, tudja az ember, hogy van valami, sejtettem, hogy kellek nekik. Reggel 9-ig vártam, bementünk a paddockba, elkezdtünk dolgozni. Innentől minden normálisan zajlott. Egy unalmas szombatból eléggé hektikus és kihívásokkal teli szombat lett.”

“Hogy őszinte legyek, a megközelítésem eléggé óvatos volt” – utalt az időmérőre a lengyel. “Tavaly beugrottam, és nagyon megbíztam az autóban. Habár nem tudtam mindent az autóról, képes voltam néha meglepően gyors köröket futni. Az idei évben azonban nem ez a helyzet, talán az autó és a gumik kombinációja miatt, de attól is függhet, hogy milyen autókat vezetek más sorozatokban.”

Kubica 21 hónap után tért vissza Forma-1-es futamra, utoljára a Williamsszel versenyzett a 2019-es szezonzárón. “Utoljára tavaly voltam időmérőn, a DTM utolsó versenyén. Idén még egyszer sem voltam időmérőn. Mindent egybevéve, a szelet, a pályát, a körülményeket, valamint a biztonságos megközelítést, sima szombat volt. Az én helyzetemben ez talán a legfontosabb dolog” – összegzett a lengyel.