A Forma-1-es Belga Nagydíjat részletesebben kivesézzük a Vezess Csapatrádió következő adásában. Tarts velünk kedd este 19 órától YouTube-csatornánkon!

Nem mindennapi körülmények között hirdettek győztest a Forma-1-es Belga Nagydíjon: élesben egyetlen kört sem mentek a pilóták, és 3 és fél óra esőben rostokolás után Max Verstappen lett az esemény győztese, a legjobb tíz szereplői félpontokkal gazdagodtak. Ennek azonban nem örült a versenyzők többsége: sokan kiakadtak, igazságtalannak tartva az értékelés eme módját.

A hivatalos eredmények kihirdetése ráadásul csak olaj volt a tűzre. Eredetileg két kör kellett ahhoz, hogy pontozható legyen a futam végeredménye – ennyit meg is tettek a pilóták, mielőtt meglendült a mindent lezáró piros zászló. Ám a szabályok szerint ebben az esetben az utolsó előttiként megfutott teljes kör eredménye számít, azaz az első köré.

A sorrend ugyanaz volt, tehát ez nem jelentett problémát, az viszont már igen, hogy így csak egy kör alapján zajlik a pontok kiosztása is. Ezt ugyan megmagyarázták, miszerint a szabályoknak megfelelően jártak el. A Forma-1 versenyigazgatója, Michael Masi a futam utáni magyarázatában azonban már három megtett körről beszélt. “Három kört teljesítettek, a harmadikat akkor teljesítették, amikor az autók keresztezték a kontrollvonalat a bokszutcai gyorssávban” – mondta.

F1: Újabb magyarázkodási hullám az FIA-tól 2

Michael Masi

“Az eredményeket a pontok kiosztásához a jelzés előtti utolsó előtti körből vesszük. Szóval ez gyakorlatilag két különböző dolog. Az egyik arra vonatkozik, hogyan fejezzük be a versenyt, a másik arra, mi történik a bajnoki pontokkal” – tette hozzá Masi.