Múlt hét csütörtökön jelentette be az Aston Martin, hogy fellebbez Sebastian Vettel kizárása ellen. Az ügyben több mint egy héttel a Forma-1-es Magyar Nagydíj után tartottak újabb meghallgatást, a hétfő délutáni videokonferencia-beszélgetés azonban nem eredményezett változást, vagyis a négyszeres világbajnok nem kapja vissza a második helyet.

Azt követően diszkvalifikálták a magyar futamról Vettelt, hogy az FIA technikai delegáltja nem tudott kinyerni 1 liter üzemanyagot az autójából – ez a mintavételhez szükséges, előírt minimum –, hanem csak három decilitert. A csapat mérései ezzel szemben azt mutatják, hogy még 1,44 liter ott lötyög valahol az üzemanyagtankban.

A silverstone-i gárda arra hivatkozva nyújtotta be a fellebbezést a döntést követő 96 órán belül, hogy olyan új, szignifikáns és az ügy szempontjából releváns bizonyítékokkal tudnak már szolgálni, melyek a korábbi ítélethozatal idején még nem álltak rendelkezésre. Nem járt azonban sikerrel az Aston Martin, éppúgy, mint pár héttel ezelőtt a Red Bull, amikor Lewis Hamilton enyhének vélt silverstone-i büntetése kapcsán próbált közbelépni.

Az ügy lezárása kapcsán arról ír a RaceFans, hogy valóban új bizonyítékot mutattak be a meghallgatáson, ugyanakkor nem változtatott azon a tényen, hogy a csapat nem tudott előállni a mintavételhez szükséges üzemanyag-mennyiséggel. A szabálykönyv ugyanis határozottan leszögezi, hogy az 1 literes minimumtól semmilyen ok vagy körülmény miatt nem lehet eltekinteni.

Immár véglegesnek tekinthető tehát a Magyar Nagydíj végeredménye, amit Esteban Ocon nyert az Alpine-nal, mögötte a mercedeses Hamilton és a Ferrari spanyolja, Carlos Sainz végzett a dobogón Vettel kizárása után. A döntésnek a bajnokság szempontjából is jelentősége van, mivel Hamilton hat- helyett nyolcpontos előnnyel várja a folytatást, amire augusztus végén Belgiumban kerül sor.