Csütörtök este az Aston Martin hivatalosan is bejelentette, amit eddig csak sejteni lehetett: fellebbeznek Sebastian Vettel kizárása ellen. Ahogyan arról korábban a Vezess is beszámolt: a négyszeres világbajnokot azt követően fosztották meg második helyétől, hogy Aston Martinjából nem sikerült kinyerni a mintavételhez szükséges 1 liternyi üzemanyagot a Forma-1-es Magyar Nagydíj leintése után.

Ezzel kapcsolatos szándékuk megerősítésére 96 óra állt rendelkezésre, nem sokkal ennek lejárta előtt nyújtották be a fellebbezést. Méréseik ugyanis azt mutatják, hogy három deciliter helyett valójában 1,74 liter üzemanyag található a kocsiban. Állításuk szerint ennek alátámasztására olyan új, az ügy szempontjából releváns bizonyítékkal tudnak szolgálni, mely annak elbírálásakor nem állt rendelkezésükre.

Közleményében aláhúzza az Aston Martin, hogy vélt, de semmiképpen sem szándékos szabálysértésük nem jelentett teljesítménybeli előnyt.

Amennyiben helyt adnak az Aston Martin fellebbezésének, és a felülvizsgálat eredményeként Vettel visszakapja idei második dobogóját, a bajnokságban vezető Lewis Hamilton visszaszorulna a harmadik pozícióba, tehát nyolc- helyett hatpontos előnnyel érkezne meg a Belga Nagydíjra, amit augusztus végén rendeznek meg.

F1: Nem törődnek bele Vettel kizárásába 2

Legutóbb a Red Bull próbált meg fellebbezni a Mercedes brit versenyzőjének enyhének vélt, silverstone-i büntetése ellen. A Milton Keynes-i gárda azonban nem járt szerencsével: a hungaroringi versenyhétvége csütörtöki napján a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) lesöpörte kérelmét.