Valamilyen szinten továbbra is a levegőben lóg a Forma-1-es Magyar Nagydíj végeredménye. Órákkal a múlt vasárnapi futam leintése után ugyan kizárták Sebastian Vettelt, csütörtök este az Aston Martin megerősítette, hogy még a 96 órás határidőn belül fellebbezett az ítélet ellen.

Mostanra az is kiderült, hogy legkorábban hétfő délután várható fejlemény az ügyben. Közép-európai idő szerint 15 órakor ugyanis online megbeszélést tart a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), ekkor hallgatják meg újra az Aston Martin képviselőit.

Mint ismert, csütörtöki közleményében azt állította a csapat, hogy olyan új, releváns bizonyítékokkal tudnak már szolgálni, melyek a korábbi ítélethozatal idején még nem álltak rendelkezésre, remélve, hogy ezekkel megmenthetik a négyszeres világbajnok második helyét.

Azt követően diszkvalifikálták a magyar futamról Vettelt, hogy az FIA technikai delegáltja nem tudott kinyerni 1 liter üzemanyagot az autójából – ez a mintavételhez szükséges, előírt minimum –, hanem csak három decilitert. A csapat mérései ezzel szemben azt mutatják, hogy még 1,44 liter ott lötyög valahol az üzemanyagtankban.

F1: Megvan, mikor döntenek Vettelék ügyében 2

Jelen állás szerint úgy tűnik, itt még korai volt az Aston Martin öröme. De vajon sikerül visszaszerezniük Vettel hungaroringi második helyét?

Miután panasszal élt a döntéssel szemben az Aston Martin, lefoglalta Vettel autóját a felügyelőtestület, hogy szükség esetén franciaországi technikai létesítményébe szállíttathassa azt további vizsgálatok céljából.

Vasárnap az eset kapcsán Otmar Szafnauer csapatfőnök a Motorsport.com-nak nyilatkozva elárulta, hogy valószínűleg az autóban lévő emelőszivattyú hibásodott meg, ezért nem tudják kinyerni a szabályzat által megkövetelt mennyiséget.

Úgy tudni, a fellebbezés útján első körben főként arra hegyezik ki, hogy a meghibásodott szivattyút kicserélhesse egy másikra az Aston Martin, hátha azzal már sikerül kinyerni azt a mennyiséget, amiről úgy gondolják, megtalálható az autóban. Ehhez viszont először zöld utat kell kapnia a kérvénynek, csak utána következhet újabb vizsgálat.