Hazai pályán került 100. futamgyőzelme küszöbére Lewis Hamilton, aki Max Verstappennel ütközve, amiatt pedig egy 10 másodperces büntetést letöltve nyerte meg a Forma-1-es Brit Nagydíjat, miután annak hajrájában Charles Leclerc-t is utolérte.

Természetesen a futam utáni interjúk során a Verstappen-ütközésről is kérdezte a Mercedes hétszeres világbajnokát egykori csapattársa, Jenson Button. „Mindig próbálom mérlegelni, hogyan viszonyuljak hozzá a csatákban, mert Max egy agresszív versenyző. A mai esetnél teljesen mellette voltam, ő azonban nem hagyott helyet” – foglalt állást Hamilton, aki 33-ról 8 pontosra faragta hátrányát.

„Függetlenül attól, hogy egyetértettem-e a büntetéssel, vagy sem, megbékéltem vele, és tettem tovább a dolgomat. Utána úgy voltam vele, nem hagyom, hogy bármi megakadályozza, hogy a tömeg élvezze a brit himnuszt és láthassa a nemzeti lobogót.”

„Azt pedig nem tudtam, hogy Max kórházba került, de ez sem változtat azon, hogyan érzek a győzelmemmel kapcsolatban. Ilyen a versenyzés” – jegyezte meg.

„Fizikailag megterhelő, kemény verseny volt, de legalább a legjobb közönség előtt” – folytatta az értékelést a hétszeres és regnáló világbajnok. „Legjobb a hazai! Mindenkinek nagyon köszönöm, aki eljött ide, sehol máshol nem találkozom ilyen szurkolókkal.”

„Azt kívánom mindenkinek, hogy biztonságban hazaérjen, de a mai nap az álomba illő. Ez azonban nem sikerült volna Valtteri és a csapat nagyszerű munkája nélkül. Kemény volt, de erre készültem egész héten. Noha még van egy kisebb lemaradásunk, büszke vagyok mindenkire.”

Két kör válaszotta el Leclerc-t attól, hogy a Ferrari első győzelmének 70. évfordulóján szerezze meg a maranellói istálló idei első győzelmét, de nem volt ellenszere Hamiltonnal szemben. „Maximálisan élveztem a futamot, hihetetlen verseny volt” – kezdte a monacói. „Nem 100, hanem 200 százalékot adtam bele, a szívemmel-lelkemmel együtt, de a végén ez nem volt elég.”

„Lenyűgöző volt látni, mennyi rajongó volt a lelátókon” – utalt arra, hogy 2019 vége óta először rendeztek telt házas futamot az F1-ben. „Erre egyáltalán nem számítottunk” – kanyarodott vissza a futam értékelésére, egyúttal a második helyére. „A győzelemért harcoltunk, egészen hihetetlen. A jó irányba haladunk, de hosszú út vezet addig, mire visszaérünk a csúcsra.”

Hamilton: Verstappen nem hagyott helyet 4

Mögöttük Valtteri Bottas ért célba a harmadik helyen, érdemben nem tudott beleszólni a futamgyőzelem sorsába, sőt az utolsó etapban Hamiltont is el kellett engednie. „A leggyengébb pontom ma a rajt volt” – állapította meg a finn. „Kicsit kiforogtak a kerekeim, és onnantól nehéz helyzetbe kerültem.”

„Mégis rengeteg pozitív érzéssel hagyjuk magunk mögött ezt a hétvégét, sikerült ugyanis előrébb lépnünk csapatként. Két hét múlva újra támadunk.”