Lewis Hamilton és Max Verstappen első körös ütközéséről sokáig emlékezetes marad a Forma-1-es Brit Nagydíj. A világbajnokság fő várományosai akkor akadtak össze, amikor a Copse-nál Hamilton megpróbált beszúrni Verstappennek, aminek következtében a holland 51 G-s erővel csapódott a gumifalba.

A regnáló világbajnok később annak ellenére megnyerte a futamot, hogy tíz másodperces időbüntetéssel sújtották, amit a bokszkiállásnál kellett letöltenie. Értelemszerűen a Red Bullnál nem voltak elragadtatva a látottaktól és azok következményeitől. „Hétszeres világbajnokként Lewis nem engedhetne meg magának ilyen manővereket” – jelentette ki Christian Horner.

„Elfogadhatatlan, hogy lényegében kórházba juttatta az ellenfelét. Istennek hála a legnagyobb eredményünk az, hogy Max nem sérült meg” – tette hozzá a Red Bull csapatfőnöke. Megerősítette azt is, hogy a holland versenyzőt elővigyázatosságból szállították az egyik helyi kórházba további kivizsgálások céljából. „Remélem, most örül” – szúrt oda cinikusan Hamiltonnak.

„Ott próbálkozott, ahol nem lehet, illetve ahol az aktuális körülmények között soha nem vette volna át a vezetést. A versenynaptár egyik leggyorsabb kanyarjáról beszélünk, Lewis elég tapasztalt hozzá, hogy tudja, ez elfogadhatatlan volt.”

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko nem kertelt: kimondta, hogy eltiltaná Hamiltont a balesetért. „Egy normális szabálykönyv mellett ez megengedhetetlen lenne. Nem tudom, mi a legszigorúbb büntetés, ami ezért kiosztható, de az ilyen veszélyes és meggondolatatlan magatartásért felfüggesztés járna” – fakadt ki.

„Onnantól kezdve az nem versenybaleset, ha az első kerekével hozzáér a másik hátsójához a pálya leggyorsabb kanyarjában. Felelőtlen és veszélyes viselkedés.”

Az eset után a címvédő brit mindenesetre riválisa agresszivitására hárította a felelősséget, amiben a Mercedes is egyetértett vele. „Meggyőződésem, hogy vakok ülnek ott” – bírálta a brackley-ieket Marko. „A visszajátszások egyértelműen azt támasztják alá, hogy a bal első kerekével eltalálta Max jobb hátsóját, és ezzel a korlátba küldte.”

Hamilton úgy vélekedik a balesetről, hogy Verstappen nem hagyott neki elég helyet. Mindenesetre az eltiltástól messze áll, ha a büntetőpontjait vesszük figyelembe: mostani két strigulájával azok száma négyre nőtt, az automatikus egyfutamos eltiltáshoz 12-t kell összegyűjteni 12 hónapon belül.