Fontos bejelentést tett a hétvégi Francia Nagydíj előtt az Alpine Forma-1-es csapata: szerdai közleményük értelmében további három évvel, legalább 2024 végéig meghosszabbították Esteban Ocon szerződését.

Ocon tavaly tért vissza az akkor még Renault-ként szereplő alakulatnál, és ugyan a Szahíri Nagydíjon dobogóra állt, összességében a várakozásokon alul teljesített – annyira, hogy egy időben még a menesztését is pedzegették a sajtóban. Az idei évet azonban biztatóan kezdte a francia, többször is legyőzte kétszeres világbajnok csapattársát, Fernando Alonsót.

„Örülök, hogy az idei szezon után is a csapatnál folytathatom, fantasztikus érzés, hogy végre biztos a jövőm az Alpine-nál” – mondta lelkendezve a bejelentéssel kapcsolatban Ocon. „Amióta csatlakoztam a csapathoz, sikeresen fejlődtünk együtt, a célom pedig az, hogy folytassuk ezt az utat.”

„Remek kihívások állnak előttünk, különösen a 2022-ben érkező szabályváltozásokkal. Biztos vagyok benne, hogy kemény munkával, ezt a történetet folytatva el tudjuk érni céljainkat. Gyakran visszagondolok a szahíri dobogómra, ami arra motivál, hogy több, ehhez hasonló pillanatot szerezzek magamnak. Várom már a következő fejezetet, de addig is a mostani szezonra koncentrálunk” – tette hozzá.

F1: Komoly hosszabbítást jelentett be az Alpine 2

Hosszabb távon biztossá vált Esteban Ocon Forma-1-es jövője.

A 24 éves versenyzőt 2014-ben a Forma-3-as Európa-bajnokságban, egy évvel később pedig a GP3-ban koronázták bajnokká. 2016-ban a Manor színeiben mutatkozott be, majd két évet töltött a Force India/Racing Point csapatánál, ahonnan végül a 2018 nyarán végbement tulajdonosváltás és ezzel együtt a Stroll család felbukkanása miatt kellett távoznia.

Közleményében az Alpine nyilvánvalóvá tette, hogy világbajnoki ambíciókat fűz Oconhoz, akiről Laurent Rossi, az alakulat újonnan kinevezett vezérigazgatója is elismerően beszélt. „Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült megtartanunk Estebant. Amióta 2020-ban visszatért a csapathoz, sokat javult az önbizalma, és képes konstans jó eredményekre, illetve közreműködni az autó fejlesztésében” – nyilatkozta.

„Fiatal kora ellenére már nagyon tapasztalt a Forma-1-ben, érettségét és a volánnál mutatott képességeit tekintve is pozitív irányba halad. Már most fontos része a csapatunknak, és csak még inkább az lesz, ahogyan közelegnek az új szabályok” – folytatta Rossi.

„Minden bizalmunk megvan Estebanban, hogy ezzel is segítsük a csapatot és a márkát annak új szintjére emelésében, illetve hosszú távú céljainak teljesítésében. Esteban számunkra nemcsak a Forma-1-ben értékes, ugyanis komolyan részt vesz az Alpine más globális projektjeiben is. Személyiségének és értékeinek köszönhetően tökéletes nagykövet az Alpine számára.”

F1: Komoly hosszabbítást jelentett be az Alpine 3

Nem csupán a Forma-1-ben számít Esteban Oconra az Alpine.

A mostani bejelentéssel az is biztossá vált, hogy Ocon a közeljövőben nem tér vissza a Mercedes kötelékébe. Az elmúlt időszakban a franciát is szóba hozták a brackley-i bajnokcsapat egyik lehetséges 2022-es versenyzőjeként, mostanában viszont már egyre többet cikkeznek Valtteri Bottas kirúgásáról, ezzel együtt pedig George Russell valószínűsíthető előléptetéséről.

Hat futam után az Alpine a hetedik helyen áll a konstruktőrök között 25 pontjával, míg az egyéni összetettben 13, illetve 12 egységgel Fernando Alonso és Esteban Ocon egymást követik a 11-12. pozíciókban. A jobb eredmény pillanatnyilag a spanyol nevéhez fűződik, köszönhetően a két héttel ezelőtti Azerbajdzsáni Nagydíjon elért hatodik helyének.