F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot

Talán mellékesnek is mondható, hogy Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat Max Verstappen és Alexander Albon előtt azok után, ami az első körökben történt.

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot

A mercedeses Lewis Hamilton nyerte a 2020-as Forma-1-es Bahreini Nagydíjat a két Red Bull-pilóta, Max Verstappen és Alexander Albon előtt. Az 57 körös futam legfontosabb pillanata azonban Romain Grosjean balesete volt: a Haas franciája az utóbbi évek legbrutálisabb F1-es ütközését szenvedte el, autója kettészakadt, majd kigyulladt. A versenyzőt kórházba szállították, a baleset miatt megsérült korlátot pedig bő egy órán át javították.

A második rajt sem volt problémamentes, ekkor Lance Stroll borult fel a Racing Pointtal. Mindkét esetben Danyiil Kvjat AlphaTaurijával ért össze a balesetező versenyző – utóbbi incidens után 10 másodperces büntetést is kapott az orosz.

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 2

Miután a safety car kiállt a mezőny elől, Hamilton, Verstappen és Sergio Perez a másik Racing Pointtal el is lépett a többiektől, de egymáshoz képest is tartották a távolságot. A negyedik helyrő elrugaszkodó Valtteri Bottas hamar kiesett a legjobb helyekért zajló csatából, a Mercedes finnje a futam elején és végén is lassú defektet kapott. Végül a nyolcadik helyen zárt az egyéni bajnokság második helyén álló pilótája.

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 3

A hármas stabilan tartotta magát az élen azon a versenyen, ahol a legtöbben kétszer, egyesek háromszor is kereket cseréltek. Az utolsó körökig úgy tűnt, hogy Perez Törökország után ismét dobogóra állhat, de a technika nem bírta végig, a Mercedes-motor elfüstölt. Helyét így Albon örökölte meg, a Racing Point nullázásával pedig nagy hasznot húzott a konstruktőri bajnokságban a McLaren és a Renault. Versenyzőik, Lando Norris, Carlos Sainz, illetve Daniel Ricciardo és Esteban Ocon sorrendben a 4-5., illetve a 7-9. helyen végeztek.

Pierre Gasly eggyel kevesebbszer járt csapatánál friss Pirellikért, de az AlphaTauri franciája így is behozta hatodik helyen a versenygépet. Az utolsó pontszerző hely Charles Leclerc-é lett: a Ferrari futama pocsék volt, Sebastian Vettel csak a 13. lett a motorokat igénybe vevő aszfaltcsíkon.

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 4

Daniel Ricciardo és Charles Leclerc

Az egyéni bajnokságot Hamilton már megnyerte, de a második helyért nyílt csata zajlik: Bottas 201 pontjával még őrzi a második helyet a 189 pontos Verstappennel szemben. A konstruktőrök közt a Mercedes már behozhatatlan előnnyel rendelkezik, és a Red Bull is biztos második már. A harmadik hely környékén kinyílt az olló: a 171 pontos McLaren ellépett a 154 pontos Racing Pointtól és a 144 pontos Renault-tól. A Ferrari 131 egységgel a hatodik.

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 5

A világbajnokság a jövő héten Bahreinben folytatódik a Szahíri Nagydíjjal.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Sötétedéskor, 26 fokos levegő- és 30 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2020-as szezon tizenötödik Forma-1-es futamára, a Bahreini Nagydíjra.

Az év 15. pole-pozícióját Lewis Hamilton szerezte meg csapattársa, Valtteri Bottas előtt, megelőzve a Red Bull-os Max Verstappent és Alexander Albont. Az ötödik rajtkockából Sergio Perez indulhatott a Racing Pointtal, őt a két Renault követte Daniel Ricciardo, Esteban Ocon sorrendben. A legjobb tíz kiadó helyein Pierre Gasly (AlphaTauri), Lando Norris (McLaren) és Danyiil Kvjat (AlphaTauri) osztozhatott.

A várakozásoknak megfelelően a Ferrari nem remekelt Bahreinben: Sebastian Vettel és Charles Leclerc szombati teljesítménye a hatodik rajtsorra volt elegendő.

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 6

A mezőny többsége a közepes gumikon kezdte a futamot, hárman (Leclerc, a haasos Romain Grosjean és Nicholas Latifi a Williamsszel) a fehér oldalfalú keményeken indultak, a lágy gumit csak a McLaren spanyolja, Carlos Sainz választotta a rajthoz.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben a két kiállásos taktika lehetett volna, közepes-lágy-lágy elosztásban, 18 körös lágy gumis etapokkal. Valamivel lassabbnak gondolták a közepes-lágy-közepes változatot, melyben a lágy gumis etap 15 körös lehetne. Az egy kiállással számolóknak az olaszok a közepes-kemény felosztást ajánlották, 27 körös közepes gumis etappal az 57 körös versenyen.

vége 0 új esemény

2020 Forma-1 Bahreini Nagydíj

15:17

Rajt/1. kör

Bottas elrontotta a rajtot, visszaesett a hatodik helyig, de ennél sokkal fontosabb, Grosjean Haas-Ferrarija a falba csapódott, és hatalmas lángcsóva csapott fel a baleset helyén. Piros zászlóval megszakították a versenyt.

Norris autójának első szárnya megsérült.

15:20

2. kör/Piros zászló

Grosjeanról mutattak képet az orvosi autóban. Látszólag nincs rendben, nehezen sétált, hordágyra fektették a franciát.

15:27

2. kör/Piros zászló

No comment…

15:28

2. kör/Piros zászló

Grosjean balesete azután történt, hogy Kvjattal találkozott. Szerencse, hogy túlélte.

15:31

2. kör/Piros zászló

Az első orvosi vizsgálatok alapján Grosjean kicsit megégette a kezét és a bokáját, de egyébként jól van a pilóta.

15:43

2. kör/Piros zászló

A korlát javítása megkezdődött a baleset helyszínén, de legalább 40-45 perces kényszerszünet vár ránk.

Az újraindítás előtti sorrend: Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Ricciardo, Bottas, Gasly, Ocon, Norris, Leclerc, Giovinazzi, Stroll, Sainz, Magnussen, Vettel, Latifi, Räikkönen, Russell, Kvjat.

A pilóták most szabadon, időveszteség nélkül cserélhetnek kereket.

Az újabb vizsgálatok szerint Grosjean bordái megsérülhettek, kórházba szállították.

16:09

2. kör/Piros zászló

Még zajlottak a javítások, a sérült korlát helyére betonelemek kerültek. A baleset erejét jól mutatja, hogy a glória is megsérült.

16:21

16:16

53 G-s erő érte Grosjeant a becsapódáskor, és 28 másodpercet töltött a lángok fogságában. Úgy gondoljuk, hogy november 29-ét mostantól a francia második születésnapként fogja ünnepelni.

16:24

2. kör/Piros zászló

Magyar idő szerint 16:35-kor indul újra a Bahreini Nagydíj.

16:28

2. kör/Piros zászló

A legutóbbi helyzethez képest módosult az újraindítás utáni rajtsorrend, a szektoridők alapján az alábbiak szerint állnak fel a második állórajthoz:

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 1

16:37

2. kör

Újraindult a mezőny, a bokszutcából a rajtrácsra gurulnak a versenyzők, hogy újraindulhasson a Bahreini Nagydíj. A mezőny jelentős része maradt a közepes abroncsokon.

16:41

3. kör/Második rajt

Gond nélkül túljutott a mezőny az első kanyarokon. Hamiltont nem fenyegette Verstappen a rajtnál, inkább Perezzel szemben kellett védekeznie. Bottas is maradt a negyedik helyen Albon előtt. Pályára küldték a biztonsági autót, Stroll autója borult fejtetőre.

16:42

4. kör

Kvjat bal első kereke útban volt, Stroll ezen borult fel. A pilóta épségben kiszállt a Racing Pointból.

16:45

5. kör

Bottas a bokszban járt, a Mercedesre kemény keverékű gumikat tettek. A finn elfékezhette a közepes abroncsokat.

16:47

6. kör

Az állás a biztonsági autó mögött: Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Norris, Ocon, Leclerc, Ricciardo, Gasly, Sainz, Kvjat, Räikkönen, Latifi, Russell, Vettel, Bottas, Giovinazzi, Magnussen.

16:52

8. kör

A kör végén a bokszba hajtott a safety car, és végre elindulhatott a száguldás.

16:55

9. kör

Az élen nem történt változás az újraindítást követően, Leclerc pedig Oconnal vívott nagyot a 6-7. helyen. Mögöttük Ricciardo mellett ment el Sainz a Bahreini Nagydíj első teljes gyorskörén.

16:56

10. kör

Óriási Ferrari-Mercedes csata zajlott… a 15-16. helyen. Vettel vívott a kerékcseréje után hátrakerülő Bottasszal.

16:58

11. kör

Hamilton 1,5 másdoperccel ellépett Verstappen előtt, Perez lemaradása a Red Bull versenyzője mögött további 2,7 másodperc volt.

16:59

12. kör

Szép csatát láttunk a jövő évi Ferrari-versenyzőktől: Sainz előzte Leclerc-t, aki mellett aztán elment Ricciardo is. A monacói a 9. helyig csúszott vissza.

17:03

14. kör

Bottas megkezdte a felzárkózást, épp honfitársa, Kimi Räikkönen mögött haladt a 14. helyen.

17:05

15. kör

Hamilton és Verstappen közt 2,5 másodperc volt a különbség, Perez pedig szinte légüres térben haladt a harmadik helyen, 2,5 másodpercre leszakítva magáról Albon Red Bullját.

17:08

17. kör

Russell jól haladt a Williamsszel a 12. helyen: az előtte lévő Kvjat a 10 másodperces büntetését ekkor még nem töltötte le, Leclerc tempója pedig nem volt túl erős a Ferrarival.

Ricciardo eközben közepes abroncsokról keményekre váltott.

17:09

18. kör

A másik Renault-val Ocon is kereket cserélt, de ő közepes gumikat kapott. Räikkönen és Kvjat is váltott, büntetése után utóbbi éppen a finn elé tért vissza a pályára.

17:11

19. kör

Egyre többen jártak már a bokszban, az élen álló Hamilton is a bokszba gurult a kör végén.

17:12

20. kör

Hamiltont Albon is követte a bokszban, mindketten közepesekről közepesekre váltottak. Verstappen így az élre állt, a hétszeres világbajnok a harmadik helyre tért vissza a szerviz után.

17:14

21. kör

Verstappen és Perez sem várt sokáig a maguk kerékcseréjével. A holland és a mexikói is keményeket kapott.

17:16

22. kör

Sainz is cserélt, a használt lágyak helyett új közepes gumikat kapott a spanyol. Még az ekkor harmadik Gasly és hatodik Leclerc azok az élmezőnyből, akik nem jártak csapatuknál friss kerekekért.

17:18

23. kör

Visszaállt az élen a második rajt sorrendje: Hamilton 4,5 másodperccel vezetett Verstappen és 17 másodperccel Perez előtt. A mexikói stabilan őrizte a harmadik helyet az üldözőkkel szemben.

17:19

24. kör

Leclerc is a bokszban járt, kemény gumikat kapott a monacói a Ferrari-szerelőktől.

17:20

25. kör

Bottas a hatodik helyen járt egészen addig, míg a frissebb gumikon mögötte érkező Norris el nem ment mellette. Nem lesz a finn kedvenc versenye a 2020-as Bahreini Nagydíj.

17:21

26. kör

Egyik Ferrari sem volt a pontszerzők között ekkor: Leclerc Magnussen előzésével feljött a 11. helyre kerékcseréje után, Vettel azonban csak az utolsó előtti, 17. helyen haladt.

17:25

28. kör

A konstruktőri verseny dollármilliói is múlhattak Sainz és a Renault-k csatáján. A McLaren spanyolja egymást követő körökben vadászta le Ricciardót és Ocont, így feljött a hatodik helyre.

17:26

29. kör

Valamivel féltávot követően a futam állása: Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Norris, Sainz, Ocon, Ricciardo, Gasly, Leclerc.

17:27

30. kör

Ocon elengedte Ricciardót, az ausztrál gyorsabbnak tűnt francia csapattársánál.

17:30

31. kör

Az élmezőny helyzete kissé stagnált, csaták inkább a pontszerző helyeken kívül voltak. Főként az Alfa Romeók voltak érintettek, Giovinazzi előre, Räikkönen hátrafelé mozgott a mezőnyben.

17:31

32. kör

Bottas érte utol Leclerc-t, aki ekkor a 10., utolsó pontszerző helyen autózott. A csata hamar eldőlt, a Mercedes finnje gond nélkül lelépte a monacóit.

17:35

34. kör

Hamilton az élen a közepes, Verstappen és Perez a kemény abroncsokon körözött. A brit előnye szűk hat másodperc volt ekkor a hollanddal szemben, míg a grafikon alapján gumiszempontból hármójuk közül legjobban álló Perez lemaradása Verstappen mögött 17 másodperc volt.

17:36

35. kör

Verstappen nem húzta sokáig, új kemény gumikat kapott, de kiállása lassú volt. Közvetlenül követte őt csapattársa, Albon is, de itt már nem hibáztak a Red Bull-szerelők. Őket Ocon is követte a Renault-nál.

17:37

36. kör

Verstappent látva Hamilton sem kockáztatott, és nála is gumikat cseréltek. Az élre állt vissza a brit, közvetlenül Perez elé.

17:39

37. kör

A legjobb hármasból Perez is kiállt kereket cserélni, az ötödik helyre tért vissza a mexikói. A két McLaren jött be elé, de az ő gumijaik sokkal használtabbak voltak.

17:44

39. kör

Norris kiállt friss gumikért Perez elől, és Bottas is újra a bokszban járt. A finn a 11. helyre tért vissza a pályára, még nem tűnt lehetetlennek számára a pontszerzés.

17:45

40. kör

Az első négy pilóta helye betonbiztosnak tűnt: Hamilton vezetett Verstappen, Perez és Albon előtt, mögöttük azonban vegyesen alakult a taktika.

17:46

41. kör

Leclerc és Sainz másodszor is összecsapott, de a spanyolnak nulla körös friss gumikkal egyszerű dolga volt. A monacói ki is állt friss Pirellikért, a 12. helyre tért vissza a bokszból.

17:48

42. kör

Az állás: Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Gasly, Norris, Sainz, Ricciardo, Ocon, Bottas. Közülük már csak Gasly volt az, aki elhasznált gumikon körözött, neki még a tervek szerint hátravolt egy bokszkiállás.

17:49

43. kör

Az élen Hamilton és Verstappen között 3,5 másodperc a különbség. Talán szorosabban is alakulhatott volna a csata a győzelemért, ha a Red Bull nem hagy benne a holland kerékcseréjében 2-3 másodpercet…

17:52

44. kör

Norris megelőzte a használt gumikon futó Gaslyt, a McLaren britje ezzel feljött az ötödik helyre.

17:53

46. kör

Rengeteg időt veszített Gasly a használt abroncsokon, de nem tűnt lehetetlen küldetésnek a pontszerzés kiállás nélkül.

17:55

47. kör

Verstappen újabb gumicserét hajtott végre, ezekkel a közepesekkel már minden bizonnyal a leintésig megy a holland.

17:56

48. kör

A Ferrari – ha nem történik semmi rendkívüli – csak akkor szerezhet pontot, ha Gasly kiáll előlük, vagy nagyon lelassul. Leclerc a 11., Vettel a 15. helyen haladt ekkor.

17:59

49. kör

Sainz utolérte Gaslyt. “Ez könnyű lesz” – utalt az előzésre rádióján a spanyol.

18:03

51. kör

Sainz megelőzte Gaslyt, az állás: Hamilton, Verstappen, Perez, Albon, Norris, Sainz, Gasly, Ricciardo, Bottas, Ocon. A Mercedes finnje is előrelopakodott, de ez az eredmény messze elmarad attól, amire számított a második helyről.

18:04

53. kör

Gasly durván esett vissza, úgy tűnt, Ricciardo is levadászhatja még az utolsó öt körben.

18:06

54. kör

“Adjatok még motorerőt” – rádiózott Gasly, miközben Perez motorja elfüstölt a vége előtt dobogós helyen autózva.

18:08

55. kör

Pályára küldik a biztonsági autót Perez kigyulladó autója miatt. Az állás: Hamilton, Verstappen, Albon, Norris, Sainz, Gasly, Ricciardo, Bottas, Ocon, Leclerc.

18:10

56. kör

A Racing Point ezzel sokat bukik a konstruktőri versenyben, a McLaren és a Renault is ellép mellettük. A Ferrari egy pontot vihet haza Leclerc-nek köszönhetően.

18:16

57. kör/Cél

Norris előtt közvetlenül rohant át egy tűzoltó, életveszélyes helyzetet teremtve ezzel. A biztonsági autó mögött természetesen nem változott a helyzet, Hamilton így megnyerte a Bahreini Nagydíjat. A 95. F1-es versenyét nyerő brit Verstappen és Albon előtt ért célba. A Red Bull párosa mögött Norris és Sainz ért be a McLarenekkel, Gasly pedig végül kerékcsere nélkül, kis szerencsével a hatodikként végzett.

Mögötte a 7-9. helyen Ricciardo és Ocon zárt, közéjük a végén még egy lassú defektet is összeszedő Bottas ékelődött be. Leclerc és a Ferrari végül megkaparintott egy pontot.

Nem ért célba Perez, Stroll, valamint a nagyot bukó Grosjean.

18:35

Végeredmény

F1: Hamilton nyerte a bahreini horrorfutamot 1

Kép(ek) forrása: Getty Images