A Forma-1 a mai nap folyamán mutatja be 2021-es versenynaptár-tervezetét, de már hétfő este kiszivárogtak részletek a jövő évi menetrendről.

Az F1 vezetése 23 fordulóval számol a következő szezonra, ám egy helyet még be kell tölteni ehhez, ugyanis a Vietnámi Nagydíjat ejtették. A főváros, Hanoi utcáira tervezett versenyt eredetileg idén tavasszal rendezték volna meg először, ám a koronavírus-járvány miatt azt elnapolták, majd törölték. A 2021-es ejtés hátterében az áll, hogy a közelmúltban korrupciós ügyek miatt letartóztatták a verseny tető alá hozásában kulcsszerepet játszó tisztviselőt, a hanoi népbizottság elnökét.

Hanoi üresen maradt helyét biztosan nem lesz nehéz betölteni, az idén a „koronapatárban” beugró szerepet vállaló helyszínek – Algarve, Imola, Isztambul Park, Mugello, Nürburgring – szívesen visszatérne jövőre is, de ha ragaszkodnak a körülbelüli régióhoz, akkor ott van a malajziai Szepang is.

A másik meglepetés az, hogy az F1 láthatóan – legalábbis a jövő évre – lemondott a Brazil Nagydíj elköltöztetéséről, a Rio de Janeiró-i tervek valahol elakadtak, így a futamot 2021-ben is Sao Paulóban tarthatják. Az interlagosi pálya szerződése idén ugyan kifutott – a járvány miatt nem is tartották meg a versenyt –, de alternatív helyszín híján oda térhetnek vissza – a megegyezést segítheti, hogy a közelmúltban távozott a Bernie Ecclestone-nal jó barátságot ápoló, a Libertyvel viszont kevésbé jó viszonyban lévő főszervező, a magyar Rohonyi Tamás.

Szintén nem rendelkezett szerződéssel 2021-re a Spanyol Nagydíjnak otthont adó Barcelona – tavaly csak egy évvel hosszabbítottak a 30. rendezés kedvéért –, de a helyszín a jövő évi menetrendben is szerepel.