A koronavírus-járvány miatt május helyett augusztusban megrendezett Forma-1-es Spanyol Nagydíj után vette át a Circuit de Barcelona Catalunya vezetését Maria Teixidor, de annak ellenére, hogy a múlt héten még a terveiről nyilatkozott, mostanra már távozott is a posztjáról, tudósít a La Vanguardia.

Szerepét Katalónia vállalkozásért felelős minisztere, a közgazdász-politikus Ramon Tremosa vette át.

„Sajnálattal fogadtuk, de tiszteletben tartjuk a döntését” – nyilatkozta Teixidor hirtelen távozásáról.

„Most viszont sürgős cselekvésre van szükség, ezért úgy döntöttem, átmenetileg én veszem át a pálya elnökségét. Biztosítanunk kell, hogy az októberben lezárandó Forma-1-es szerződési tárgyalások sikeresek legyenek. A stabilitás kedvéért vettem át az elnökséget, hogy kikeveredjünk ebből a furcsa helyzetből.”

„A rövid távú cél az F1 kérdésének rendezése. Októberre meg kell kötnünk a szerződést, utána foglalkozhatunk a pálya irányításának kérdésével. Én vezetem majd a tárgyalásokat, de a Forma-1-hez nem értek, vannak embereink, akik sokkal alkalmasabbak erre.”

Barcelona tavaly – kormányzati pénzügyi segítséggel – az utolsó pillanatban hosszabbította meg F1-es szerződését, ám az akkori megegyezés kizárólag 2020-ra szólt, egyelőre homályos, lesz-e folytatás.

„Nem tudjuk, mi lesz a helyzet a jövő évben, ez pedig mindenkit a dolog újragondolására késztet. Meglátjuk, mi lesz az F1-gyel, de attól tartok, hogy se a katalán, se a központi kormánynak nincs annyi pénze, mint tavaly. Megváltoztak a körülmények” – utalt a járvány miatti gazdasági visszaesésre.