Ma ünnepli 90. születésnapját a Forma-1-et 2017 elejéig, az amerikai Liberty Media érkezéséig három és fél évtizeden keresztül irányító Bernie Ecclestone.

A matuzsálemmel a svájci Blick beszélgetett az ünnep alkalmából.

A Libertyt – részben sértettségből, részben alappal – a kezdetektől kritizáló Ecclestone természetesen ezúttal sem állhatta meg a „bezzeg az én időmben” jellegű megjegyzés nélkül, először a 2014-ben bevezetett, szerinte „őrült” motorformulát bírálta:

„Amikor 2014-re bevezették ezeket az új motorokat, én mondtam, hogy a döntéshozók megőrültek, mert a Mercedes mindent meg fog nyerni” – kezdte.

„A nézők addigi imádták a Forma-1-et, rajongtak a hangjáért, a versenyzők pedig igazi hősök voltak. Ma a pilóták a sajtóssal a nyomukban járkálnak, és közhelyes dolgokat mondanak.”

A mostanra a nyugalmazott elnöki posztjától is megfosztott Ecclestone az elmúlt éveket brazíliai birtokán töltötte, de az utóbbi időben Svájcban él 44 éves feleségével, Fabianával és júliusban született kisfiukkal, Ace-szel.

„Az én koromban az ember már nem ugrál, nem csinál hülyeségeket. Az életben két dolog biztos, az adózás és a halál, de azért az utóbbi még nem jött el. Boldogabb vagyok, mint bármikor, és nagyon jólesik, hogy a mai napig hívogatnak az emberek, a versenyzők tanácsért.”

A kérdésre, hogy mit tart a legnagyobb eredményeinek, azt mondta, hogy „azt, hogy pár csapatot megmentettem az összeomlástól – a Williamst többször is – és hogy sokakat milliomossá tettem”.

Ma már csak egy nagy cél lebeg a szeme előtt: „Szeretném, ha beszélgethetnék még a fiammal, Ace-szel.”