A 2020-as Forma-1-es idény a jövő hétvégén Portugáliában folytatódik, a versenynaptár áttervezése során beemelt portimaói Algarve pályán. Az F1 két és fél évtized után tér vissza Portugáliába, a konkrét – alig 12 éve épült – pályán pedig első ízben versenyez majd a száguldó cirkusz, így egyértelműen „nagy durranás” az idei verseny.

A szervezők a 2020-as Portugál Nagydíj bejelentése óta úgy számoltak, hogy Mugellóhoz, Szocsihoz, a Nürburgringhez hasonlóan helyszíni nézőkkel rendezik a versenyt, ám a koronavírus-járvány második hulláma miatt füstbe menni látszik a terv.

A portugál egészségügyi hatóság (Direcao-Geral da Saude) elnöke, Graca Freitas pénteken egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a romló számok miatt mérlegelik a nézők sporteseményekről való kitiltását, jobb esetben a nézőszám korlátozását.

A hazánkkal nagyjából egyező méretű és lakosságszámú dél-európai országban péntekig összesen 95 902 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben eddig 2149 hunytak el, ugyanakkor tegnap új napi rekordot jelentő 2608 új esetet regisztráltak.

Maga a Forma-1 a szigorú óvintézkedéseinek, elkülönítési előírásainak köszönhetően nagyjából megúszta a járványt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legfrissebb heti jelentése alapján múlt péntektől most csütörtökig – azaz a nürburgringi Eifel Nagydíjat is magába foglaló időszakban – 1506 tesztet végeztek el a sportág szereplői körében, ebből nyolc bizonyult pozitívnak.

Az FIA a nyilvánosság felé nem azonosítja pontosabban a fertőzötteket, de valószínűleg a múlt hétvégén a Mercedesnél pozitív tesztet produkáló (legalább) két csapattag, valamint a RaceFans értesülése szerint Fernando Alonso keddi barcelonai tesztje előtt azonosított renault-csapattagok is köztük voltak.