A koronavírus-járvány miatt áttervezett 2020-as Forma-1-es naptárba vészmegoldásként többek között bekerült Portugália is, a jövő hétvégén az F1-et eddig csak teszten fogadó portimaói Algarve pálya ad otthont a versenynek.

A viszonylag új, korszerű helyszín építésénél is számoltak már az F1-gyel, azonban egészen eddig hiányzott a pénzügyi háttér, persze most sem pénzből lett több, csak a rendezési díj vált jutányossá.

„Az európai futamok évi 30-50 millióba kerülnek, de a mi számaink – melyek a szerződés miatt bizalmasak – sokkal alacsonyabbak ennél” – mondta el a főszervező Paulo Pinheiro, aki utalt arra, hogy így is voltak költségeik, igen komoly felkészülés áll mögöttük.

„Új aszfaltot tettünk le, új táblákat, hidakat építettünk ki, több kilométernyi kábelt fektettünk le. Nehéz munka volt, mert sosem állítottuk le teljesen a pálya működését. A Forma-1 igen komoly feltételeket támasztott. A stábunk mindössze 55 fős, de nagyon motivál minket a álmunk valóra váltása.”

A Forma-1 vezérigazgatója, Chase Carey a héten arról beszélt, hogy 2021-re már „a normálishoz közeli” naptárral készülnek, melyben az Algarvéhez hasonló beugróknak nem lesz hely.

„Sok pályának van szerződése, de a rotáció esetleges bevezetése kapcsán reménykedhetünk. A pályánk vonzó helyszín, a nagydíjat pedig nagy várakozás övezi” – mondta Pinheiro a jövőt illetően.