Lewis Hamilton néhány lépésre van attól, hogy beérje – majd túlszárnyalja – Michael Schumacher rekordjait, és ezzel a Forma-1 történetének legeredményesebb versenyzőjévé váljon, ami persze sokakat az összevetésre, hasonlítgatásra, rangsorolásra ösztönöz.

A közelmúltban a kétszeres bajnok Fernando Alonso Schumacher mögé sorolta Hamiltont, a háromszoros világbajnok Jackie Stewart még a maga top3-jába sem válogatta be az angolt. A Forma-1 korábbi ura, Bernie Ecclestone sem tudja a német legenda elé helyezni a Mercedes versenyzőjét.

„Schumi nagyjából egyedül vezetett, amikor versenyzett. Hamiltont isten tudja hányan segítik, tájékoztatják a guminyomásról, a kanyarsebességekről. Annak idején Alain Prost – akit igazán nagyra tartok – a lámpák kialvása után teljesen magára volt utalva, ma már nem így mennek a dolgok” – idézte a hamarosan 90. születésnapján ünneplő, friss apuka Ecclestone-t az AFP hírügynökség.

„Rosszat nem mondhatunk Lewisról, nem mondom, hogy nem jó, nem erről van szó. Hogy mennyire jó másokhoz képest? Szuper! Szuper tehetséges, az elmúlt 30 év öt legjobbja közé tartozik. De hogy jobb-e Michaelnél? Vajon Michael jobban teljesítene nála ezzel az autóval? Ezt nem tudhatjuk.”

Ecclestone kiemelte, hogy a környezetvédelmi és emberi jogi aktivizmusával, divattervezői és zenészi oldalával Hamilton kiemelkedik a versenyzők közül.

„Nagyjából nincsenek határai annak, mivel is foglalkozik. Az öltözködése alapján meg nem mondanánk, hogy autóversenyző. Nelson Piquet, Schumi, rajtuk látszott, a szerephez öltöztek. Számukra a munkájuk volt az életük, míg Lewis számára a versenyzés csak versenyzés, talán így lehet legjobban megfogalmazni. Neki egészen más az életstílusa.”