A Red Bull Racing és az AlphaTauri motorszállítója, a Honda pénteken jelentette be, hogy a 2021-ig szóló szerződésüket nem hosszabbítják meg, a következő szezon végén (újra) távoznak a Forma-1-ből.

A korábbi, mindössze 2021-is szóló hosszabbítás vállalása ugyan jelzett valamiféle bizonytalanságot, de a hír így is óriási meglepetést keltett a Forma-1 világában, igaz, mint mostanra kiderült, a Red Bull vezérei nagyon is képben voltak.

„Minden irányba tájékozódunk, mert régóta tudtunk a a Honda döntéséről” – mondta az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko a Speed Weeknek. „Hogy mióta? Régóta, a szezon során tudtuk meg.”

Marko kérdésre azt is tisztázta, hogy csak ő és a tulajdonos, Dietrich Mateschitz tudott előre a bejelentésről, a Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner nem.

„Horner úr csapatfőnök, de a stratégiai ügyekben nincs szerepe. Mateschitz úrral viszont rég tudtunk erről.”

F1: A Red Bull-vezérkar rég tudott a Honda kiszállásáról 2

Marko és Mateschitz

A dolgok jelenlegi állása szerint – ha maradnak az F1-ben – a Red Bull-csapatok reálisan a Renault-hoz térhetnek vissza motorpartnerként, aminek persze egyik fél sem örülne.

„Minden lehetőséget megvizsgálunk, aztán eldől, mit is lép a Red Bull. Megismétlem: mindent megvizsgálunk, aztán előállunk egy koncepcióval, majd jön a döntés.”

Bár a Red Bull is aláírta a Forma-1 alapkérdéseit 2025-ig rendező új Concorde-egyezményt, Marko emlékeztetett, hogy a teljes kiszállás is a lehetőségeik közé tartozik:

„Minden évben felmondhatjuk a szerződést, bármelyik év végén van rá opció. De nem ez a prioritásunk. Amikor már minden tényt ismerünk, Mateschitz úr meghozza döntést.”

Az osztrák azt mondta, az év végéig szeretnének előállni a végleges tervvel.