Colin Kolles nemcsak a Racing Point másolási ügyében dobott be súlyos vádakat a Sport1-nek adott interjújában, beszélt Sebastian Vettel és a Ferrari egyre csak romló kapcsolatáról is.

Az egykori csapatfőnök szerint már évekkel ezelőtt sem volt rendben a Ferrari és a négyszeres világbajnok kapcsolata. “Egyre gyakoribbak a félreértések” – utalt Kolles a Scuderia Barcelonában bemutatott újabb stratégiai ámokfutására.

“Úgy gondolom, hogy nincs már meg a bizalom a csapat és Sebastian között. Ez az első számú probléma.”

“Az egész már akkor elkezdődött, amikor Sebastiannak lett volna esélye a világbajnoki cím megnyerésére, mégsem kapott százszázalékos támogatást a csapattól.”

“Ezek voltak az első hajszálrepedések a kapcsolatukban. Aztán elkezdett hibázgatni, mert a kelleténél több kockázatot kellett vállalnia. Mindig is azt vallottam, hogy egy vb-címre hajtó csapatnak szüksége van egy első számú versenyzőre, akire mindent fel kell tennie.”

F1: A Ferrari soha nem támogatta eléggé Vettelt 3

“Ha a Ferrarinál így lett volna, a 2017-es szingapúri baleset nem történt volna meg. Szintén nem történt volna meg a 2018-as hockenheimi kiesés sem. Mivel Sebastian nem kapta meg a csapat támogatását, hibákat követett el.”

“Ez egy ördögi kör. A versenyzők érzékenyek, azonnal megérzik, ha nem kapnak teljes támogatást a csapatuktól. A Ferrari tavaly is azt hangoztatta, hogy Vettel az első számú versenyzője, de ennek nem sok jelét lehetett látni.”

Kolles régóta ismeri Vettelt, a későbbi négyszeres bajnok 2004-ben az ő csapatában teljesítette első Forma-3-as tesztjét. “A versenyzésben nagyon sok múlik azon, hogy mi van egy pilóta fejében. Tizedekért vagy századokért küzdenek a pályán, ilyenkor pedig nagyon sokat számít, hogy bízik-e valaki a csapatában vagy az autójában. Ez adott esetben akár fél másodpercet is jelenthet, Vettelnél pedig ez egyértelműen hiányzik.”

Kolles szerint a Ferrari azt is túl korán közölte Vettellel, hogy 2021-ben már nem számít rá. “Ezzel a teljes idei szezonját lenullázták. De ahogy mondtam: a gondok már évekkel ezelőtt elkezdődtek.”

F1: A Ferrari soha nem támogatta eléggé Vettelt 4

Kolles úgy véli, ha valahol, a Ferrari átpolitizált közegében visszaüthetett, hogy Vettelnek nincs menedzsere. “Egy nap úgy döntött, hogy nincs szüksége menedzserre, egyedül is kézben tudja tartani az ügyeit. Ez szíve joga.”

“De a Forma-1 nagyon-nagyon átpolitizált. Ez az autósport egészére igaz, a Forma-1 azonban ebben is élenjár. Egy menedzser a kulisszák mögött talán segíthetett volna Vettelnek, amikor egy (leendő) második számúként emlegetett Leclerc került a csapat közelébe, a háta mögött az FIA-elnöke, a Ferrari korábbi sikerkovácsa családjának menedzsmentjével. Akkor talán másképp is alakulhattak volna a dolgok.”