Ismert, hogy a Forma-1 nagy másolási botrányában a Racing Point 400 ezer eurós büntetést kapott, illetve 15 pontot is levontak a csapattól a konstruktőri bajnokságban. A Racing Point a hátsó fékhűtőkön hasalt el, a csapat egyébként azt állítja, hogy több ezer fotó felhasználásával másolta le a tavalyi Mercedest.

Ezt nem veszi be a korábbi csapatfőnök Colin Kolles. “Fotókról nem lehet lemásolni egy autót” – jelentette ki Kolles, aki korábban a Racing Point elődjét, a Jordant és a Midlandet is irányította. Később a HRT-nél és a Caterhamnél vállalt szerepet.

“Nem csak a fékhűtőkról van szó, hanem az autó egész koncepciójáról. Ezt nem lehet fotókról lemásolni.”

“Nem csupán alkatrészek, hanem bizonyos adatok is rendelkezésükre álltak. Úgy tudom, megkapták a Mercedes egyik hatvanszázalékos méretarányú szélcsatornás modelljét, és egy teljes méretű bemutatóautót is.”

“Ezekről pontosan beszkennelték az alkatrészeket, majd CAD-adatokká alakították át őket. Enélkül a koncepció nem is működne.”

Kolles szerint a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff Lawrence Stroll-lal ápolt viszonyáról is fel kéne tenni néhány kellemetlen kérdést. “A Mercedes-csoport helyében én rákérdeznék, hogy a Mercedes csapatfőnöke miért mindig Stroll hajóján vagy Gstaadban nyaral. Sok olyan dolog történt, ami véleményem szerint összeférhetetlen.”

“Szerintem nagyon-nagyon szoros kapcsolatban vannak. Ez az én személyes véleményem, de nem kizárólag az enyém – sokan mások is így látják.” Kolles a Sport1-nek adott interjújában sokszor hangsúlyozta, hogy sok emberrel van kapcsolatban a paddockból, bizonyítékokat ugyanakkor nem mutatott be.