Többeknek is meggyűlt a baja a 70. Évfordulós Nagydíj pénteki szabadedzésein a gumikkal. A Pirelli az előző silverstone-i versenyre a paletta legkeményebb kiosztását vitte el, de a futamon így is négy abroncs mondott csütörtököt. A hétvégi versenyen azonban a versenyzők kénytelenek mindenből az eggyel lágyabb keveréket használni, azaz ami múlt héten a közepes volt, az most a kemény, és a múlt heti lágy abroncsok a közepesek.

A Pirelli okult az esetből, a pálya módosításai mellett az olaszok is óvatosabb guminyomás-értékeket írtak elő a csapatoknak. Mario Isola motorsportfőnök azonban még így is aggódik, nem szeretné, ha a csapatok nagy rizikót vállalnának a gumikon. “Nem szeretnék semmilyen gumihibát látni a pályán. Ez prioritás” – jelentette ki.

F1: Kiakadtak a használhatatlan gumik miatt 2

Mario Isola

 

“Figyelnünk kell erre. Részünkről annyi információt kell adnunk a csapatoknak, amennyit csak tudunk, hogy biztonságosan használhassák a termékeinket. Ha kockáztatnak, kockáztatnak. Nem tudok senkit megállítani, nem ugorhatok a pályára az autó elé.”

“Bízom abban, hogy felelősségteljesen cselekednek majd, tudva azt, mi történt múlt vasárnap” – figyelmeztetett az olasz szakember.

A helyzet azonban így sem tökéletes, ahogy arra Helmut Marko is rávilágított. “A lágy gumik amilyen jók, annyira haszontalanok” – fogalmazott a Red Bull motorsportfőnöke. “Ezért nem mentünk egyáltalán” – utalt a péntek délutánra az osztrák: a mezőnyben az energiaitalosok tették meg a legkevesebb kört, Max Verstappen csak tizenötször ért körbe Silverstoneban magyar idő szerint 4 és fél 6 között.