Felemás eredménnyel zárta a Forma-1-es Brit Nagydíj időmérőjét a Ferrari: Charles Leclerc a negyedik, Sebastian Vettel pedig csak a tizedik legjobb időt autózta szombaton Silverstone-ban. A kvalifikáción is fennálló különbség az egész hétvégén fennállt: miközben a németet még az ág is húzta, addig a monacói próbálta tartani magát.

Vettelt a pénteki napon több műszaki probléma is hátráltatta, és még a harmadik szabadedzésre is kijutott neki a gondokból. “Nehezen vettem fel a ritmust” – mondta.

“Az autó nem volt olyan rossz, de nem passzolt ma hozzám. Tegnap küszködtem a kevés megtett köröm során, és ma reggel is, miközben a ritmusomat kerestem. Mindazonáltal holnap mindent meg fogok próbálni – meglátjuk, mit tudunk ebből kihozni” – utalt a tizedik rajthelyére a négyszeres bajnok.

A Ferrari versenyzője kénytelen lesz a lágy gumikon rajtolni vasárnap, ellentétben csapattársával, aki a sárga oldalfalú Pirelliket használva jutott tovább a Q2-ből. Leclerc nem számított arra, hogy a negyedik helyet szerzi meg az időmérő harmadik szakaszában.

F1: Ezért szenvedett Vettel a brit időmérőn 3

Charles Leclerc

“Rendkívül boldog vagyok! Nem számítottam erre, főleg úgy, hogy a közepesekkel indulhatok. Megpróbálkoztunk vele, de nem voltunk biztosak abban, hogy működni fog” – utalt a gumitaktikázásra a kétszeres futamgyőztes.

“Úgy gondolom, a versenytempónk meglesz, de nagyon hamar elhasználjuk a gumijainkat a többiekhez képest. Masszív segítséget jelent az, hogy a közepesekkel rajtolhatunk” – tette hozzá Leclerc, aki szerint a szélnek is döntő szerepe lehet a versenyen. “Szél nélkül is nagy kihívást jelent egy Forma-1-es autó vezetése, főleg a Maggots és a Becketts kanyarokban – őrületes, hogy mennyire gyorsak!”

“A szél a harmadik edzés és az időmérő során egy irányból fújt, de tegnap állandóan változott, és az autó egyensúlya is mindig más volt. Gyorsan hozzá kell ehhez szoknia az embernek” – magyarázta Leclerc.