A Forma-1 a 2020-as első három hétvégéjét két, a koronavírus tekintetében jó helyzetben lévő országban, Ausztriában és hazánkban bonyolította, ám a következő három forduló már jóval rizikósabbnak tűnik.

Ezen és a jövő hétvégén Silverstone-ban versenyez a száguldó cirkusz, és ahogy köztudott, az Egyesült Királyság a járványt kevésbé hatékonyan kezelő országok közé tartozik Európában.

Augusztus közepén jön aztán a Spanyolország, ahol az elmúlt hetekben újra látványos emelkedésnek indultak a fertőzésszámok, különösen Aragóniában és a Forma-1-es nagydíjnak otthont adó Katalóniában.

A barcelonai szervezők a múlt héten jelezték, hogy a vírushelyzet rosszabbra fordulása ellenére részükről minden a tervek szerint halad, meg fogják rendezni a Spanyol Nagydíjat – ugyanezt állítja most a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko is.

„A koronaszámok spanyolországi emelkedése ellenére zöld a lámpa. A szállodák már tájékoztattak minket, mire kell figyelnünk a beköltözésnél. Azért lehetséges a futam megtartása, mert mindig csak a saját buborékunkban mozgunk” – mondta az osztrák az F1Insider.comnak.

Pletykák szerint azért nem mindenki örül, a legkeményebb, legtöbb munkát végző csapattagoknak, a szerelőknek máris kezd terhessé válni a sok korlátozás.

„Megszoktuk a buborékban való létezést. Egyszerűen nincs választásunk” – állította Marko.

„Úgy gondolom, hogy az első futamok bizonyították, hogy a Forma-1 mindent jól csinált. Vállalni kellett a kompromisszumot, hogy nem lesznek nézők. Fontos, hogy továbbra is komolyan vegyük a járványt, mindig tartsuk magunkat a szükséges óvintézkedésekhez.”

A járvány veszélyei miatt 2020-ra le is fújták az őszi amerikai „kanyart”, aminek Brazíliában és Mexikóban sem örültek, akár perre is mehetnek. A jelenlegi állás szerint 13 európai forduló van a naptárban, a szezon pedig a két közel keleti helyszínen, Bahreinben és Abu-Dzabiban zárulhat (bár pakliban van még egy Vietnám-Malajzia páros novemberre).

„Felelőtlenség lett volna Amerikába utazni. Egyszerűen tény, hogy Európában kezelik legjobban a járványt, ezért logikus, hogy itt is maradjunk. Végül lesz egy 15 futamos világbajnokságunk, amit alig hitt volna bárki is márciusban” – szögezte le a Red Bull-fejes „De a vírus kiszámíthatatlan. Csakis a pillanatnyi helyzet alapján tervezhetünk, de ha jönne újabb nagy hullám, tehetetlenek lennénk.”