Bár a Forma-1-nek is betett a tavasszal kirobbant globális koronavírus-járvány, a sportág vezetése és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a csapatokkal, egészségügyi szakemberekkel és a helyi szervezőkkel és hatóságokkal együttműködve szigorú védekezési rendszert dolgozott ki izolációs szabályokkal és ismétlődő tesztelésekkel, melynek köszönhetően július elején elindulhatott a szezon.

A bevezetett protokolloknak köszönhetően az idény elindulása óta elvégzett több mint tízezer tesztből kettő bizonyult pozitívnak, azaz eddig sikeres a védekezés.

„Úgy gondolom, hogy a sportág, az iparág nagyon büszke lehet arra, hogyan teljesítettünk az első három hétvégén. Figyelembe véve, hogy mennyi idő állt rendelkezésünkre, főleg az FIA és a Forma-1 vezetése számára arra, hogy kidolgozzuk a versenyzéshez való visszatérés terveit, módszereit, a protokollokat, fantasztikus támogatásban részesültünk a bokszutca minden szereplőjétől, a sajtótól és az alsóbb kategóriáktól” – nyilatkozta a Forma-1 állandó versenyigazgatója, Michael Masi.

„Igen, mindannyiunk számára új volt ez az egész, menet közben is módosítottunk ezt-azt, de összességében a folyamat és a struktúra is nagyjából helyén van már. Büszke vagyok a munkánkra.”

Fontos embereket hagy cserben a Forma-1 1

„Egyértelműen van már egy kis önbizalmunk, de úgy gondolom, fontos, hogy ne bízzuk el magunkat, talán ez a legfontosabb. Attól, hogy az első három hétvége alatt összesen két fertőzöttünk volt, észben kell tartanunk, hogy a paddockon kívül nagyon is jelen van a koronavírus, világszerte mindenfelé.”

„Szóval nem szabad lazítanunk, nem mehetünk úgy Silverstone-ba, hogy azt hisszük, most már legyőzhetetlenek vagyunk. Azt mondhatom, hogy egyetlen dologtól félek csak, attól, hogy elbízzuk magunkat. Tartanunk kell magunkat a kidolgozott rendszerhez” – figyelmeztetett az FIA-s szakember.

Azért nem minden olyan tökéletes, mint ahogy az FIA-fejes lefesti, a silverstone-i –önkéntes! – marshalok például már másodosztályú F1-es polgárnak számítanak, azokat tesztelni sem fogják a dupla hétvége előtt és során, akik nem a bokszutcában vagy annak közvetlen környékén dolgoznak, mindenki másnak egyszerű lázmérés jut csak.

„Hogy őszinte legyek, átvertnek érzem magam. A marshalok 30-40 százaléka úgy érzi, nincs ez így rendben, nem örülünk. Másodosztályú emberek lettünk. Mivel mi nem érintkezünk közvetlenül a csapatokkal, már nem is igazán számítunk” – mondta egyikük a Guardiannek néhány napja.

Fontos embereket hagy cserben a Forma-1 2

Külön pikáns, hogy a pályán szolgálatot teljesítők ruháján egységesen ott díszeleg majd az egységet és egyenlőséget hirdető új F1-es szlogen, a „We race as one” (egyként versenyzünk).

„Nagyon támogattuk a dolgot, ezért igazi arculcsapás ez, miután évről évre, az egész szezonban annyi időt, energiát és pénzt áldozunk a munkánkra. Úgy érezzük, nem kellünk, csak amolyan szükséges rossz vagyunk.”