A téli tesztelés első napja óta téma a Racing Point 2020-as Forma-1-es versenyautója, pontosabban az, hogy az RP20-as szemmel láthatóan a motorpartner Mercedes 2019-es bajnoki járgányának másolata, méghozzá hasonlóan erős teljesítménnyel.

A silverstone-i alakulat már februárban jelezte, hogy a szerintük szabályos az autó, nincs szó ipari kémkedésről vagy tiltott információcseréről, az idei modellt a mérnökeik bevallottan a Mercedes által ihletve, de teljesen saját munkával tervezték.

Mivel a „rózsaszín Mercedesnek” csúfolt autó tényleg nagyon versenyképes, a középmezőnybeli ellenfél, a Renault úgy döntött, törésre viszi a dolgot: a vasárnapi Stájer Nagydíjat követően – melyen a Racing Point mindkét pilótája saját versenyzőjük, Daniel Ricciardo előtt végzett – óvást nyújtottak be, amelyet a stewardok befogadtak, a vizsgálat lefolytatásához pedig Racing Point-alkatrészeket foglaltak le és 2019-es Mercedes-elemeket kértek be.

A Racing Point hétfő délelőtt közleményben jelezte felháborodását:

„A BWT Racing Point F1 Team számára csalódást keltő, hogy egy véleménye szerint megalapozatlan és tájékozatlan óvással megkérdőjelezték a Stájer Nagydíj eredményét. A csapat határozottan visszautasítja bármilyen szabálytalanság felvetését, és minden szükséges lépést megtesz, hogy tényekkel támassza alá, hogy tartotta magát a szabályokhoz” – írták.

„Az idény kezdete előtt a csapat teljes mértékben együttműködött az FIA-val, és kielégítő választ adott az RP20-as dizájnját illető minden kérdésre. A csapat meggyőződése, hogy miután előadja az álláspontját, az óvást el fogják utasítani.”